Üniversitede eleştiren yanıyor
Dekanı eleştiren Boz, okuldan uzaklaştırıldı. Yönetimi suçlayan Görnaz ise hapis cezası aldı.
Ekşi Sözlük'te dekanı eleştiren Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencisi okuldan uzaklaştırıldı. KTÜ'de üniversite yönetimini suçlayan öğrenciye ise hapis cezası çıktı.
Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencisi Mikail Boz, Dekan Prof. Dr. Yusuf Devran hakkında internette yazdıklarından dolayı bir dönem okuldan uzaklaştırıldı. Mikail Boz, “Cezanın iptali için dava açacağım” dedi.
Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, TV ve Sinema Bölümü 4. sınıf öğrencisi Mikail Boz, fakültenin dekanı Prof. Dr. Yusuf Devran hakkında www.eksisozluk.com adlı sitede yazdıklarından dolayı bir dönem okuldan uzaklaştırıldı. Milliyet’e konuşan Boz, “Haksızlık yapıldı, cezanın iptali için dava açacağım” dedi.
Doç. Dr. Yusuf Devran, Şubat 2011’de Marmara İletişim Radyo, TV, Sinema bölümüne atandı. Aynı ay içinde profesör oldu, Mart ayında ise Radyo Tv Sinema Bölüm Başkanlığı’na atandı. Bu atamanın ardından Radyo, TV ve Sinema Bölümü 4. sınıf öğrencisi Mikail Boz, www.eksisozluk.com adlı sitede “Yusuf Devran” başlığı altına şunları yazdı:
“Marmara Üniversitesi, İletişim Fakültesi’nin Radyo TV ve Sinema bölümünün yeni başkanıdır. Biraz tepeden inme biçimde getirilmiş gibi görünüyor. Kendisi daha önce Marmara İletişim’de hiç ders vermedi galiba. Buna karşın bölümde o kadar profesöre (Esra Biryıldız, Şükran Esen, Serpil Kıral, Ahmet Şahinkaya, Nurçay Türkoüğlu) varken ve kendisi daha 20 gün önce profesör unvanını almışken, nasıl hemen bölüm başkanlığı alabildi. Bir seçim yapıldıysa bu nasıl bir seçimdi anlaması güç doğrusu... Günahlarını almayalım ama özgeçmişinde ‘samanyolu tv deneyimi hemen göze batıyor.”
‘Marmara iletişimin mesihi’
Aynı yılın Temmuz ayında ise Yusuf Devran aynı fakülteye dekan olarak atandı. Boz bu atamanın ardından Ekşi Sözlük’te aynı başlık altına, “Marmara İletişim’de dördüncü ayını tamamlamadan atı aldığı gibi Üsküdar müsküdar bırakmayan, dekanlığa yerleşen profesör. Üç ay önce onun ‘tepeden inme’ biçimde atandığını söylemiştim. Meğer herif ‘marmara iletişimin mesihi’ imiş, şimdiden tepeden dekan oldu. Pek yakında rektör olursa şaşırmayacağım. İşin ilginci tepki gösterip görevlerinden istifa eden Nurçay Türkoğlu dışında doğru dürüst bu ‘garipliğe’ tepki gösteren kişi de yok gibi. Bundan önce Melda Şimşek’in yardımcısı olan Ali Balabanlar hemen yeni dekan yardımcılığını üstlendi. Filiz Boshcele ise yüzük kardeşliğini erkenden kuranlardan gibi görünüyor. O da vekaleten iletişim bilimleri başkanlığına atandı. Lafın kısası fakültenin biraz imajı vardı, içine ettiler bıraktılar. Ortalık atanmışlardan geçilmiyor, bunun adı da yeniden yapılanma” diye yazdı.
Soruşturulurken uzaklaştırma
Bu yazıların ardından Dekan Devran, savcılığa şikayette bulundu. Savcılık IP numarasından yazıyı yazanan Mikail Boz olduğunu tespit etti ve bunu Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’ne bildirdi. 17 Kasım’da okula savunma veren Boz, “Yazılarda hakaret kastım yok. İfade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesini istiyorum” dedi. Boz, Aralık ayında da aynı konuda polise ifade verdi ve suçlamaları reddetti. 30 Ocak’ta ise savcılık tarafından yürütülen soruşturma devam ederken Boz’a okuldan bir dönem boyunca uzaklaştırıldığı tebliğ edildi.
‘Bana haksızlık yapıldı’
Boz, “Ben bunun haksızlık olduğunu düşünüyorum. Benim bu yazıları yazmaktaki temel amacım üniversitelerdeki yöneticilerin demokratik kural ve kaidelere göre seçilmesini vurgulamaktı. Öğrenciler hakkında aldıkları kararlarda öğrencilere de danışmaları gerektiğini anlatmaktı. Bu karara karşı İdare Mahkemesi’ne dava acacağım” dedi.
Üniversite yönetimini hırsızlıkla suçlayan öğrenciye 11 ay hapis
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özen’i ve üniversite yönetimini bir gazetedeki köşe yazısında eleştiren ve hırsızlıkla suçlayan öğrenci Gizem Görnaz (22), 11 ay 20 gün hapis cezasına çarptırıldı.
KTÜ Orman Fakültesi 2. sınıf öğrencisi Görnaz, ’Evrensel Genç Hayat’ adlı gazetedeki ’Yakarım KTÜ’yü de yakarım’ başlıklı yazısında, üniversiteye kayıt sırasında bağış adı altında alınan 100 liraların, KTÜ Güçlendirme Vakfı’nın kasasına girdiğini ileri sürerek üniversite yönetimini ‘hırsızlıkla’ suçladı. Bunun üzerine Rektör Özen, Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı’na ’Basın yoluyla hakaret’ suçlamasıyla şikayette bulundu. Savcılık soruşturmasının ardından Görnaz hakkında dava açıldı. Trabzon 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada Görnaz, “Kimseye hakaret etmedim. Amacım, medya yoluyla okulda yaşananları duyurmaktı” diyerek beraatini istedi. Görnaz’a 1 yıl 2 ay hapis cezası veren mahkeme, iyi halini gözönüne alarak cezayı 11 ay 20 gün hapis olarak belirledi ve erteledi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.