
'Ulusal konferans için PKK silah bırakmalı'
Kuzey Irak'ın Erbil kentinde gerçekleştirilen 'Mahabat Kürt Cumhuriyeti Anma Konferansı'nda, BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş...
DİYARBAKIR- Kuzey Irak’ın Erbil kentinde gerçekleştirilen ’Mahabat Kürt Cumhuriyeti Anma Konferansı’nda, BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, 3 yıldır yapılması konuşulan ancak sürekli ertelenen ’Kürt Ulusal Konferansı’nı gündeme getirdi.
Barzani, konferansın yapılması için PKK’nın silahlı mücadeleyi durdurması ve artık siyaset ve diyalogu tercih ettiğini göstermesi gerektiğini söyledi. Demirtaş da, konferansın hayati önemde olduğunu ve artık ertelenmemesi gerektiğini savundu.
Yönetime yakın Peyamner adlı internet sitesinde yer alan habere göre konferansta konuşan Barzani, “Kürdistan’ın dört parçasından katılımla Muhabat Cumhuriyeti Anma Konferansı yapabiliyorsa, Kürt Ulusal Konferansı da bu yıl yapılabilir diyerek şöyle konuştu:
“Eğer PKK’nın iyi niyet gösterip savaşı durdurarak barış için siyaset yapma ihtimali varsa, bu yıl her parça Kürdistan’dan davetliler ile Kürdistan Ulusal Konferansı yapılabilir. Bu konferansta, Kürtler dünyaya ve komşulara, çalışmalarını siyaset ve diyalog üzerine kurduklarını söyleyecek ve PKK da silahı bırakacak.”
Daha sonra kürsüye gelen Selahattin Demirtaş, Kurmanci lehçesini iyi konuşamadığını, ana dilinin Zazaca olduğunu belirterek, Kürtçe konuştu. Suriye’deki Kürtlere destek olunması gerektiğini söyleyen Demirtaş, “Bir an önce ulusal konferans yapılmalı ve bir daha ertelenmemeli. Bu birliğimiz için hayati önemdedir” dedi. (DHA)
Erbil PKK’yı sıkıştırıyor
CEVDET AŞKIN/ANALİZ
Barzani, Kürt Ulusal Konferansı’nın toplanması için ilk olarak bu kadar net biçimde PKK’ya ‘silah bırak’ şartı koştu. Geçen yıl İran-PJAK ve Türkiye-PKK çatışmasının şiddetlendiği 23 Ağustos’ta, “Savaş için konferans toplama niyetinde değiliz. Barış koşulları oluştuğunda konferans yapılır” diyen Barzani, İran-PJAK ateşkesi sürdüğünden, bu kez konferansı doğrudan PKK’nın silah bırakmasına endeksledi. Türkiye, Irak, Suriye ve İran’da yaşayan Kürtlerin birliğini sağlamayı hedefleyen bu konferanstan en fazla PKK avantaj sağlar. Diğer bir ifadeyle konferans, PKK’nın ‘uluslararası komplo’ olarak adlandırdığı uluslararası kuşatmanın yarılmasına ve siyasi meşruiyet sağlamasına önemli katkı sağlar. Ankara ile ilişkileri göz önüne alındığında Erbil buna yanaşmaz. Barzani, yıllardır ertelediği konferansa koştuğu yeni şartla Ankara’nın lehine örgüt üzerine baskıyı da arttırmış oluyor.
Barışçıl yüzümüzü göstermeliyiz
ŞERAFETTİN ELÇİ / GÖRÜŞ
Barzani’yle bu konferansı ilk Mayıs 2011’de konuştuk. İki fikri vardı. Birincisi konferansın ismiyle ilgili: ‘Kürt Ulusal Kongresi’ başlığının yeterince kapsayıcı olmayacağını düşünüyordu. “Kürdistan’da yaşayan Türkmenlerin, Süryanilerin, Keldanilerin, Arapların da katılmasını istiyorum” demişti. O nedenle ‘Kürdistan Genel Kongresi’ adında fikir birliğine varmıştık. İkinci olarak da şunu konuştuğumuzu hatırlıyorum: ‘Biz savaş geleneğinden geldik ama bugün siyasi meselelerin barışçıl yöntemlerle çözüleceğini biliyoruz’ dedik. Sonra Barzani, bu konferansla ilgili asıl amacını açıkladı: Kürdistan’ın ve Kürtlerin barışçıl yüzünü dünyaya göstermek. Tabii kısa süre sonra çatışmalar yeniden başladı. ‘Bu çatışma ortamında konferansın yapılması mümkün değil’ diyordu. Bana sözünü ettiği şeyleri Erbil’de de tekrarlamış. Fakat Barzani PKK’nin bir anda silah bırakmasını istemez, söylediği bu değil. İstediği silahları susturması ve belki silahlı güçlerini sınır dışına çekmesi. (Radikal)
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.