TURİSTLERİN GÖZDESİ: DAK
Mardin'in Midyat ilçesini ziyaret eden turistler, kına ile yaptırılan dövmeye yoğun ilgi gösteriyor.
Güneydoğu'da asırlardan bu yana özellikle kırsal kesimdeki Kürt kadınlarının ellerine ve yüzlerinde yaptıkları döve (Dak) geleneği bölgede turizmin gelişmesiyle birlikte yeniden canlandı. Dünyada bir çok kültürde yer alan dövme geleneği Kürtler'de 'Deq' olarak adlandırılıyor.
Mardin'in yüzyıllardır farklı dinleri, dilleri ve kültürleri bir arada yaşatan kadim ilçesi Midyat'a gelen yerli ve yabancı turistlere, bölgedeki kadınların binlerce yıllık geleneği olan 'Dak Sanatı' ile ellere, ayaklara ve yüzlere iki haftada kendiliğinden silinen Hint kınasıyla desenli süslemeler (dövme) yapılıyor.
'Dinlerin ve Dillerin Diyarı' olarak bilinen turistlerin yoğun olarak ziyaret ettiği Midyat'ın, binlerce yıllık tarihi geçmişine sahip Sanat ve Kültür sokağında, şehre gelen turistlere kınayla ellerine, yüzlerine ve ayaklarına kına ile geçici desenli süslemeler yapılıyor.
Genellikle 50 yaş üstü bir çok kadının ellerinde ve yüzlerinde bulunan 'Dak'lar artık geçici kınayla yapılması turistlerin büyük ilgisiyle karşılanıyor.
Tarihi şehri gezmeye gelen turistler, sokakta Dak sanatı sürpriziyle karşılarında hayranlıklarını gizlemiyorlar.
Midyat'ın binlerce yıllık tarihi kilise, manastır ve konakların üzerindeki çeşitli motifleri (desenler) isteğe göre ellerine, ayaklara veya yüzlerine yaptıran turistler daha sonra bu çizimi de ön plana çıkaracak şekilde bol bol hatıra fotoğrafı çekiniyorlar.
Dövme geleneği eskiden olduğu gibi günümüzde de kadınlarda güzellik ve zarafeti temsil ederken, erkeklerdeyse daha çekici görünme, kendini güçlü hissetme, dikkat çekme gibi unsurları ön plana çıkartıyor.
VİDEOYA YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.