Tanrıkulu'nun 'Kürt Raporu' yırtıldı!
CHP'de 'İmralı ağzıyla konuşuyoruz' tartışmasının yaşandığı PM toplantısında, Sezgin Tanrıkulu'nun hazırladığı 'Kürt raporu'nun ilk sayfası yırtıldı.
CHP Parti Meclisi (PM), önceki gün 10 saatlik bir toplantı gerçekleştirdi. Terör ve Kürt sorununun ele alındığı toplantı, sert tartışmalara sahne oldu. PM üyesi Mesut Değer, partinin çözüm önerisi olarak ortaya attığı 'Hakikatler Komisyonu'nun, terör örgütü lideri Abdullah Öcalan'ın görüşleri olduğunu hatırlattı. İmralı ağzıyla konuşmamaları gerektiğini söyledi.
Zaman gazetesinde yer alan habere göre Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu'nun kendi görüşlerini yansıttığı "Kürt kimlikli vatandaşların hak ve özgürlük talepleri ve CHP'nin çözüm perspektifleri" başlıklı rapor da sert tepki çekti.
Tanrıkulu, çözüm önerilerini sıraladığı raporda yeni anayasada 'etnik kimlik/dini inanç/siyasi düşünce' vurgusundan arındırılmış bir vatandaşlık tanımı olması gerektiğini belirtti. CHP'nin de anayasa çalışmalarında bu vurguyu yapacağını aktardı. Raporda, anadil konusunda ise "Anadil eğitimi ve Kürtçenin müfredat programında farklı bir dil/seçmeli dil olarak yer alması ve isteyen vatandaşlara/çocuklara öğretilmesi temel insan haklarının başında gelir." ifadeleri yer aldı. Tanrıkulu, bu raporun partiye mi yoksa kendisine mi ait olduğu sorularına "Benim kendi görüşlerim" karşılığını verdi. "O zaman kapağında neden 'CHP perspektifleri' yazıyor?" sorularına muhatap olan Tanrıkulu, bunun üzerine "O zaman raporun kapağını yırtın." dedi. Bazı PM üyeleri, bunun üzerine raporun kapağını yırttı. Toplantıda, dün kamuoyuna duyurulan teröre tepki bildirisi üzerinde de tartışma yaşandı. Bazı PM üyeleri bildirinin 'çok sert' olduğunu aktardı. Sezgin Tanrıkulu ile Binnaz Toprak ve Gülseren Alçı, bildiri metninin yumuşatılmasını istedi. Rıza Yalçınkaya'nın "Metni değiştirmeyelim, skandal olur." itirazına rağmen bildirideki bazı sert ifadeler çıkarıldı. Dün PM üyesi Oğuz Oyan tarafından açıklanan bildiride, CHP'nin her türlü terör eylemini şiddetle ve nefretle kınadığı vurgulandı. Bildiride hükümete eleştiriler yöneltilirken, ülke sorununun çözüm yerinin TBMM olduğuna vurgu yapıldı.
KILIÇDAROĞLU, 'TÜZÜK KURULTAYI OYLAMASI' TEKLİFİNİ KABUL ETMEDİ
CHP PM toplantısında tartışılan bir diğer konu ise tüzük kurultayının ertelenmesi oldu. Kılıçdaroğlu'nun daha önce kasım ayında yapılacağını açıkladığı tüzük kurultayını süresiz şekilde ertelemesi, aralarında Ercan Karakaş, Hurşit Güneş, İsa Gök ve Ali Aslan'ın da bulunduğu çok sayıda PM üyesi tarafından eleştirildi. Kılıçdaroğlu'na, "Hani demokratik bir tüzük yapacaktınız? Hani, partideki korku imparatorluklarını yıkacaktınız?" şeklinde tepki gösteren PM üyeleri, tüzük kurultayının hemen toplanması ve tüzüğün değiştirilmesi konusunda oylama istedi. Kılıçdaroğlu ise "Görüşlerinizi 'temenni' olarak kabul ediyorum ama oylama yapma gereği duymuyorum." diyerek bu öneriyi reddetti. (Zaman)
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.