Süryanilerin Paskalya Coşkusu
Midyat’taki Süryaniler'in paskalya kutlamaları, Mort İşmuni Kilisesi'ndeki ayinle başladı.
Farklı inançların ve dillerin bir arada, barış içinde yaşadığı tarihi Midyat kentindeki Süryaniler'in paskalya kutlamaları, Mort İşmuni Kilisesi'ndeki ayinle başladı. Paskalya bayramı kutlamalarına, Almanya'nın Ankara Büyükelçisi ve Avrupa Süryanileri Federasyonu'ndan 150 kişilik heyet katıldı.
Hıristiyan âleminin en büyük bayramı olarak kabul edilen ve İsa Mesih’in son yemeğini, ölümünü, insanlar için kendini feda edişini ve üç gün sonra dirilişini simgeleyen Paskalya, düzenlenen ayinlerle kutlandı. Her yıl nisan ayı içerisinde kutlanan Paskalya bayramı (Dakyomto), bu yıl da yurt dışında yaşayan çok sayıda Süryani’nin katılımıyla coşkulu bir şekilde kutlandı.
Midyat’ta, Mort İşmuni Kilisesi'nde gerçekleştirilen bayram kutlamalarına, Almanya Ankara Büyükelçisi Eberhard Pohl ve eşi Irmtrud Pohl ve Dünya Süryaniler Birliği Başkanı Jhony Messo'nun başkanlık ettiği Avrupa Süryanileri Federasyonu yetkililerinden oluşan 150 kişilik heyet katıldı.
Kutlamalar sırasında misafirlere 'Yeni Yaşamın ve Dirilişin Simgesi' olan boyalı yumurtalar dağıtıldı. Süryani cemaatinin kilise bahçesinde toplanarak bayramlaştığı kutlamalarda, ayinin sonunda Mort İşmuni kilisesinin misafir odasına geçen Midyat Turabdin Metropoliti Samuel Aktaş, burada tebrikleri kabul etti.
Ayinden sonra konuşan Midyat Turabdin Metropoliti Timetheus Samuel Aktaş, İsa Mesih’in diriliş bayramını büyük bir sevinç ve coşku içinde kutladıklarını belirterek, şu ifadeleri kullandı:
“Bugün bizim için çok önemli bir gündür. Bayramın öncelikle Süryani cemaatine ve tüm insanlığa sevgi, barış ve huzur getirmesini diliyorum. Ayinde ettiğimiz duaların ülkemizin refahına ve dünyamıza barış getirmesini diliyoruz. Bu kutlu dirilişin kardeşlik ve hoşgörü anlayışının gönüllerde yeniden yeşermesi en büyük temennimizdir.”
'MİDYAT, SÜRYANİLERE ANALIK YAPAN BİR ŞEHİR'
Kutlamalara katılan Dünya Süryaniler Birliği Başkanı Jhony Messo, uzun yıllar sonra kalabalık bir heyetle birlikte anavatanları ile kaynaşmayı sağlamak için Midyat'a geldiklerini belirerek şöyle dedi:
"Midyat önemsediğimiz ve yıllar yılı Süryanilere analık yapan bir şehirdir. Midyat'ta tekrar dinlerin kardeşliğini temelini güçlendirmek ve var olan diyalogu ileriye taşımak için bu ziyaretlerimizi gerçekleştiriyoruz. Babalarımızın ve dedelerimizin doğup büyüdüğü anavatanı unutmak mümkün değildir. Bölgede yaşanan güven ve huzur ortamı, geri dönüşler için bir umut ışığı doğurmuştur. Yaklaşık 40 yıl önce Avrupa'nın çeşitli ülkelerine göç etmiş halkımızla beraber, özellikle gençlerin ağırlıkta olduğu bir ziyaret gerçekleştirdik. Midyat'a bu ikinci ziyaretim oldu ancak son olmayacaktır. Her yıl gelmeyi düşünüyoruz.”
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.