Süryaniler'den 100 Saatlik Açlık Eylemi
Midyat'ta yaşayan Süryaniler, 1915 yılında bölgede yaşanan olaylarda hayatlarını kaybeden Süryaniler'i anmak amacıyla olayların 100'üncü yılında 100 saatlik açlık eylemi başlattı.
Midyat'ta yaşayan Süryaniler, 1915 yılında bölgede yaşanan olaylarda hayatlarını kaybeden Süryaniler'i anmak amacıyla olayların 100'üncü yılında 100 saatlik açlık eylemi başlattı.
Türkiye kamuoyunun 1915 olaylarıyla yüzleşmesi gerektiğini öne süren Süryani Dernekler Federasyonu Başkanı Evgil Türker, ciddi ve samimi bir özür beklediklerini söyledi.
Midyat'ta yaşayan Süryaniler, 1915 yılında bölgede çıkan olaylarda hayatlarını kaybeden Süryaniler'i anmak amacıyla olayların 100'üncü yıldönümünde başlatacakları 100 saatlik açlık eylemi öncesi Işıklar Mahallesi'nde bulunan Süryani Dernekler Federasyonu Lokali'nde bir araya geldi.
Üzerinde Süryanice 'Seyfo 1915 (Kılıç)' yazılı beyaz tişört giyen ve aralarında 80 yaşındaki Mence Demir ve Süryani Dernekler Federasyonu Başkanı Evgil Türker'in de bulunduğu yaklaşık 30 kişi, 4 gün sürecek 100 saatlik açlık eylemine başladı. Eylemin yapıldığı lokale Süryanice, Türkçe, Kürtçe ve Arapça '1915 Süryani Soykırımını (Sayfo) unutmadık unutturmayacağız' ve '1915 Süryani Soykırımı (Sayfo) inkarına son verilsin' yazılı pankartlar asıldı.
Yaşamını yitiren Süryaniler anısını 1 dakikalık saygı duruşunun da yapıldığı eylemde konuşan Süryani Dernekler Federasyonu Başkanı Evgil Türker, Türkiye kamuoyunun 1915 olayları ile yüzleşmesi gerektiğini söyledi.
“SÜRYANİLERİN DEVLETE KARŞI HAREKETİ HİÇ OLMAMIŞTIR”
Türker, ciddi ve samimi bir özür beklediklerini belirterek, şöyle dedi:
"Tabii ki; 100 yıl önce ben inanıyorum her bir Süryani ailenin, bugün yaşayan her bir Süryani ferdinin illa ki ya ninesi, ya dedesi, ya amcası illaki bu Sayfo'da şehit düşmüştür. Gerçekten Süryaniler Osmanlı İmparatorluğu döneminde herhangi böyle bir kalkışması her hangi bir silahlı gücü, herhangi bir devlete karşı hareketi hiç olmamıştır. Zaten 1914 Ekim ayında Osmanlı İmparatorluğu döneminin İttihat ve Terakki Cemiyeti tarafından alınan 'Ferman kararı' genel Hıristiyanları kapsamaktaydı. Belki Ermenilerin silahlı güçleri vardı, komitecileri vardı, mücadeleleri vardı, planları vardı, stratejileri vardı, ama Süryani halkının herhangi böyle ne bir örgütlülüğü vardı, ne de böyle bir çalışması vardı, nede böyle bir hazırlıkları vardı. Sayfo 1915'te başladığı zaman Süryaniler bundan bihaberdiler, haberleri bile yoktu."
"BİZ SADECE CİDDİ BİR ÖZÜR İSTİYORUZ"
Türker, yaptıkları eylemi şehitlerini, atalarını yad etmek için yaptıklarını da belirterek, Türkiye kamuoyunun bununla yüzleşmesi gerektiğini ileri sürerek şöyle konuştu:
"Özellikle burada yaşayan komşularımız buna anlam vermeleri gerekiyor. İster Mıhallemiler, ister Kürtler, ister diğer haklar olsun. Gerçekten bunu iyi düşünmeleri gerekir. Kendileri de biliyorlar, kendileri de söylüyorlar 'ferman yılı'. İşte bu 'Seyfo' dediğimiz, 'Soykırım' dediğimiz yıldır. Onun için bu eylemimiz ben inanıyorum kardeşliğe vesile olacaktır. Birbirimizi anlamaya daha iyi olacaktır. Birbirimize saygı konusunda daha iyi olacağına inanıyorum. Onun için 100'üncü yıl olması dolayısıyla 100 saatlik Sayfo'yu biz bugün başlattık. 100 saatimiz bittikten sonra Barış Parkı'nda bir basın açıklamasıyla biz bunu neticelendireceğiz. Tabi söylediğim gibi Türkiye halkları bununla yüzleşmeli, gerçekten biz sadece ciddi bir özür istiyoruz, samimi bir özür istiyoruz. ve halkımızın yurtdışına göç etmesi, ben bunu da söyleyebilirim 40 yıl, 50 yıl, eğer 60 yıl önce Suriye'ye, Lübnan'a veya Latin Amerika'ya, Amerika'ya Avustralya'ya, Avrupa Ülkelerine göç ettiyse bunun en büyük sebeplerinden biri 1915 Sayfo soykırımıdır. Yoksa halkımız buradan kendi keyfinden gitmedi."
"HEPİMİZ BARIŞ İÇİNDE YAŞAMAK İSTİYORUZ"
Bugün asimilasyon politikalarının belki bir yere kadar durduğunu ama halen devam ettiğini de ileri süren Süryani Dernekler Federasyonu Başkanı Evgil Türker, "Bu inkarlar devam etmektedir. Biz bu inkarların son bulmasını istiyoruz. Sadece Süryani halkına karşı olan inkar değil, bütün halklara karşı olan inkarların son bulmasını istiyoruz ve bu ülke hepimizindir. Hepimiz barış içinde yaşamak istiyoruz, kardeşçe yaşamak istiyoruz. Yani bu ülke hepimize yeter. Onun için bu eylemimiz kardeşliğe, barışa ve gerçekten samimiyete bir vesile olmasını diliyoruz" dedi.
Açıklamanın ardından açlık eylemini başlatanlara, Süryani kadınlar da zılgıt ve alkışlarıyla destek verdi. Açlık eylemi 100'ncü saatinde Perşembe günü gerçekleştirilecek basın açıklamasıyla sonlandırılacak.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.