Siyaset çözmezse YSK el atabilir

Siyaset çözmezse YSK el atabilir

YSK çevresi, Gül'ün görev süresinin siyasi karar olduğu görüşünde. Ancak top kendilerine gelirse 2012'in ilk üç ayında süre kararını da verebilir.

A+A-

ANKARA- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 28 Ağustos 2007 günü göreve başladığında, görev süresi mevcut anayasaya göre ‘7 yıl’dı. Ancak 31 Mayıs 2007’de yapılan ve 21 Ekim 2007 günü halkoylamasında kabul edilen Anayasa değişikliği ile süre ‘5 yıl’a indirildi. Değişiklik yapılırken, Gül’ün kaç yıl görev yapacağına ilişkin sorunun yanıtı muhalefetin bütün eleştirilerine rağmen anayasaya konulmadı. 12 Haziran 2011 günü yapılan genel seçimler öncesinde iktidar partisinden bazı isimler 5, bazı isimler ise 7 yıl dedi. Ancak seçimden sonra durum değişti. Anayasanın ‘başkanlık sistemi’ne geçilecek şekilde yenilenme şansı kalmayınca, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da 2012’de cumhurbaşkanı olup Çankaya’ya çıkma ihtimali kalmadı.

‘2 beş yılı kullanabilir’
Ancak, 5 yılın dolmasına 6 ay kala, Gül’ün görev süresi yeniden gündeme getirildi. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, görüşünü şöyle açıkladı: “Milletvekilliği süreleri 5 yıldan 4 yıla indi ve seçime gidildi. Anayasa değişikliği ile vekillik inince cumhurbaşkanlığının süresinin de indiği zaten kabul ediliyor. Sayın Cumhurbaşkanı’nın da. 5 yıl sonunda yeniden seçilmesi gerekiyor.” “2012’de seçim olsa siz aday olur musunuz” sorumuza, “Bizim ayağımızı yerden kesmeyin” karşılığını veren MHP lideri Devlet Bahçeli de Kılıçdaroğlu ile aynı fikirde. “Eğer arkasında farklı bir siyasi niyet yok ise hiçbir siyasi partinin itiraz etmeyeceği konu, sürenin 5 yıl olmasıdır” diyen Bahçeli, Gül’e de “Arzuluyorsa ikinci 5 yılı da kullanabilir” dedi.

Peki mevzuat ne diyor?
AK Parti’de ortaya çıkan kesin görüş, sürenin 7 yıl olması yönünde. Ancak, Ankara’da “hukuki zemin” konusunda kafalar karışık. Öncelikli soru, “Gül’ün süresine kimin karar vereceği” yönünde.
Bir grup “Cumhurbaşkanlığı Seçim Kanunu’na eklenecek bir madde ile 2014’e kadar süre tanınabilir” görüşünde. Ancak, “Gül’ün durumuna ilişkin anayasaya geçici madde eklenmeden olmaz” diyenler de çoğunlukta.
Başka bir grup ise “YSK karar verir” diyor. Peki YSK’nın buna yetkisi var mı? Yargı çevrelerine göre var. Anayasanın Seçimlerin Genel Yönetim ve Denetimi başlıklı 79. maddesi ile Seçim Kanunu’nun ‘YSK’nın görev ve yetkileri’ başlıklı 14. maddesi, YSK’ya Cumhurbaşkanlığı seçiminin yönetilip değerlendirme imkânı da veriyor. Anayasada “Seçimler, yargı organlarının genel yönetim ve denetimi altında yapılır” ifadesiyle birlikte görev YSK’ya veriliyor.
YSK, “Mevzuatta aksi hüküm yok, görev süresi 27 Ağustos 2012’de dolar” kararı verirse seçimin 1. turu 17 Haziran’da yapılmak zorunda. YSK Başkanı Ali Em, siyasi bir tartışmanın ortasında kalmamak için sessizliğini koruyor.

‘Önce Meclis sonra YSK’
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, cumhurbaşkanının ilk kez halk tarafından seçilecek olması nedeniyle seçim usulü yasasına ihtiyaç duyulduğunu, ‘5 mi, 7 mi’ tartışmalarının da bu kapsımda çözümlenebileceğini vurguladı. Hükümetin, cumhurbaşkanının seçim usulüne ilişkin geçen dönem getirilen yasayı tekrar Meclis gündemine getirdiğini anımsatan Çiçek, “Meclis bir karara varır, varmalıdır. Peki Meclis karara varmazsa, Meclis burada bir karar vermezse o zaman da Yüksek Seçim Kurulu karar verecektir” dedi.

YSK nasıl karar verİr?

* Anayasa’nın “Seçimlerin Genel Yönetim ve Denetimi” başlıklı 79. maddesi ile Seçim Kanunu’nun “YSK’nın görev ve yetkileri” başlıklı 14. maddesi, YSK’ya genel ve mahalli seçimlerin takvimini yönetip denetleme yetkisi veriyor.

* Anayasa’da da “Seçimler, yargı organlarının genel yönetim ve denetimi altında yapılır” ifadesiyle birlikte görev YSK’ya veriliyor. Aynı madde Cumhurbaşkanlığı seçiminin yönetilip değerlendirme yetkisini de YSK’ya tanıyor.

* Anayasa’nın 102. maddesinde ise “Cumhurbaşkanı seçimi, Cumhurbaşkanının görev süresinin dolmasından önceki altmış gün içinde tamamlanır” hükmü var. Yani YSK, “Mevzuatta aksi hüküm yok, Gül’ün görev süresi 27 Ağustos 2012’de dolar” kararı verirse seçimin 1. Turu 17 Haziran 2012 günü yapılmak zorunda.


 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.