Ramazan’da Yapılması Gerekenler
Biz Müslümanlar için oldukça önemli kabul edilen ayların başında şüphesiz Ramazan ayı gelmektedir.
Biz Müslümanlar için oldukça önemli kabul edilen ayların başında şüphesiz Ramazan ayı gelmektedir. Bir Müslüman için Ramazan ayı demek geçen 11 ayın hatta geride bırakmış olduğu yılların muhasebesini yapıp bir kez daha özüne dönme fırsatının sunulduğu mübarek bir ay demektir.
Ramazan ayı sabır, ibadet, bereket, rahmet ve mağfiret ayıdır. Onun için bu ayı en güzel bir şekilde ihya etmek için Ramazan’ın diriltici soluğuna sığınmak lazım.
Bunun içinde;
1) - Gözümüzü haramdan, dilimizi kötü sözden, kulaklarımızı gıybetten ve dedikodudan korumalıyız.
B) - Her zaman yapmamız gereken maalesef en çok ihmal ettiğimiz sünnetlerden biri olan cemaatle namaz kılmayı ihmal etmemiz lazım.
2) - Teheccüt namazını kılmalıyız. Her halükarda sahura kalktığımız bu mübarek Ramazan ayında hiç olmazsa bu ibadeti ihya etmemiz gerekir.
3) - Teravih namazlarını kesintisiz kılmalıyız. Şafii Mezhebine tabi olan cemaatin şunu çok iyi anlamaları gerekir. Hiçbir Şafii Mezhebi uleması Teravih namazını kılmayın dememiştir. Şunu ifade etmişlerdir; “Bir yere borcunuz varsa önce borcunuzu ödeyin.” Yani ilk önce Allah’u Teala’nın (c.c.) bizlere farz olarak emrettiği namazın kazası varsa ilk önce onu kılın ondan sonra Teravih namazını kılın demişlerdir.
4) - Mukabele yapmalıyız. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) ile Cebrail (a.s.) Kur’an-ı Kerim’i bu ayda karşılıklı mukabele okurlardı.
5) - Bu ayda bol bol sadaka vermemiz lazım. Çünkü Resulullah’a (s.a.v.) sahabeler sormuşlar; “ya Resulullah hangi sadaka daha faziletlidir” deyince, kendileri de, “Ramazan ayında verilen sadaka” diye buyurmuşlardır.
6) - İhsan ve ikramda bulunarak fakirleri sürekli gözetmemiz lazım.
7) - Sürekli zikir çekip dua ve niyazda bulunmamız lazım. Çünkü dua müminin silahıdır.
8) - Her halükarda Sahura kalkmamız lazım. Çünkü Resulullah (s.a.v.) şöyle buyurmuşlardır; “Sahur yemeği yiyiniz, çünkü yemeğinde bereket vardır.”
9) - Sadaka-i Fıtır’ı unutmamız lazım. Resulullah (s.a.v.) Sadaka-i Fıtır’ın insanlar henüz bayram namazından çıkmadan önce verilmesini emretmiştir.
10) - Ramazan ayının son 10 günü İtikâf’a girmek gerekir. Peygamber Efendimiz’in (s.a.v.) unutulmuş olan bu sünnetini yeniden hayatımıza taşıyarak canlandırmamız lazım.
Kısacası bu ifadelerden anlaşılacağı üzere Ramazan ayı Maneviyatımızın temel dinamiğini oluşturmaktadır. Yüce Mevla’dan bu maneviyatla bu Ramazan ayının bütün Müslümanların arınmasına, dirilmesine ve ebedi kurtuluşa vesile olması dileğiyle…
Zeyni Bedir
Din-Bir-Sen Midyat Temsilcisi
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.