ÖMERLİ FESTİVALİ
Mardin'in Ömerli ilçesinde bağcılığın tanıtılması ve teşvik edilmesi amacıyla bu yıl dördüncüsü düzenlenen "Ömerli Bağ Bozumu Kültür ve Sanat Festivali" başladı. Ömerli'de geleneksel olarak düzenlenen Mahsarete Bağbozumu Kültür ve Sanat Festivali, 2 gün boyunca dolu dolu geçti. Binlerce üretici, festivalde yılın yorgunluğunu ve stresini attı.
Mardin'in önemli üzüm merkezlerinden olan Ömerli (Mahsarte) İlçesi’nde bağlarda hasat süreci tüm hızıyla devam ederken; Ömerli Belediyesi de 4. Bağ Bozumu Kültür ve Sanat Festivali düzenledi.
Festival kapsamında el sanatları, yöresel yiyecekler sergilenirken, pekmez, harire, cevizli sucuk, kırmızı toprak ile nohut kavrulması, domates salçası yapıldı, misafirlere ikram edildi.
Mardin'e özgü bir enstrüman olan kemençe eşliğinde festivale katılanlar omuz halayı çektiler. Vali Demirtaş ve beraberindekiler, vatandaşların oyununu büyük bir hayranlık ile izlediler.
Ömerli'ye düzenlenen festivale, Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mahmut Demirtaş, Ömerli Kaymakamı Kerem Türker, Belediye Başkanı Hüsamettin Altındağ, kurum müdürleri, üreticiler ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Festivalin açılışı, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından gerçekleştirildi. Törende konuşan Mardin Valisi Mahmut Demirtaş ve Ömerli Belediye Başkanı Hüsamettin Altındağ birer konuşma yaptı.
Açılış konuşmalarının ardından festival kapsamında Mardin'e özgü, Mazrone üzümü ve buğday unundan yapılan harire tatlısı, cevizli sucuk ve Mazrone Pekmezi hazırlandı.
Renkli görüntülere de sahne olan festivalde üreticiler yılın yorgunluğunu ve stresini atarak hem eğlendi hem de kış ürünlerini hazırladı.
Festivale katılan protokol, kazanların başına geçerek, pekmez ve harirenin yapılışı ile ilgili bilgi aldı. Daha sonra, Vali Demirtaş ve beraberindekiler, aromasıyla eşsiz yerli mazrone üzümümüzden hazırlanıp kazanlarda kaynatılan pekmezi ve yöresel harire karıştırıp, cevizli sucuk için hazırlanan cevizleri tatlıya bandırıp hazır hale getirdiler.
Vali Demirtaş ve beraberindekiler, ardından kadın eli değmiş, el emeği, göz nuru yöresel ürünlerin sergilendiği alanlar ile ilçede yetişen meyve ve diğer yöresel ürünlerin sergilendiği stantları gezdi. Daha sonra 52 çiftçiye GAP idaresi ve Mardin Büyükşehir Belediyesi iş birliği ile satın alınan yüzde 85'i hibeli üzüm sıkma makinelerini dağıtıldı.
VİDEOYA YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.