
Okullara Sivil Denetim Projesi
Midyat Kaymakamı Oğuzhan Bingöl, köy okullarının oluşturacakları sivil bir ekip tarafından denetleneceğini söyledi.
Midyat Kaymakamlığı, köy okullarının başarısızlık durumunun araştırılması, sorunların tespiti ve iyileştirmeye yönelik bir araştırma projesinin hazırlanması ve uygulanması için çalışma başlattı.
Proje kapsamında okulun bulunduğu çevre, okulun fiziki yapısı, okul idaresinin misyonu ve vizyonu, okuldaki öğrencilerin sosyal-ekonomik yapısı, okul idaresinin tutum ve davranışları, sınıf öğretmenleri, branş öğretmenleri, okul rehberlik hizmetleri, okul yardımcı personel hizmetleri, veliler, sınav sonuçları ve başarı oranları, sportif, sosyal ve etkinlikler, öğrencilerin okuldan ve öğretmenden beklentileri, öğrencilerde gözlenen sorunların çözümünde, tespitinde ve paylaşımında yapılan çalışmalar ile ilgili rapor hazırlanacak.
Midyat’ta görev yapan yerel ve yaygın gazete ve TV’lerin temsilcileri Kaymakam Oğuzhan Bingöl’ü makamında ziyaret etti. Yaklaşık bir saat süren ziyarette Kaymakam Bingöl, basın mensuplarının ziyaretinden memnun olduğunu ifade ederek, Midyat’ın en iyi şekilde tanıtımında medyanın önemli olduğunu dile getirdi.
Kaymakam Bingöl, basın mensupları ile sohbetinde; Midyat’ın eğitim seviyesinin yükseltilmesinde her eğitim görevlisine büyük görevler düştüğünü söyledi. Bingöl, bütün tarafların katılımıyla topyekûn bir eğitim seferberliği yürütülmesinin, eğitimde niceliğin yanı sıra niteliğin ve kalitenin yükseltilmesinin önemine vurgu yaptı.
Öğretmenliğin sadece çocuklara harfleri göstermek ya da okuma-yazmayı öğretmekten ibaret olmadığını anlatan Bingöl, öğretmenlerin öncelikli görevinin öğrencileri bilgilendirerek, onları hayata ve geleceğe hazırlamak olduğunu belirtti.
“ÖNCELİKLE RAPOR HAZIRLANACAK”
Eğitim başarısının arttırılması amacıyla bundan sonra gönüllülerden oluşan sivil bir ekip tarafından köy okullarının denetleneceğini kaydeden Bingöl, “Okullarımızdaki verimliği arttırmak ve başarıyı teşvik etmek için bu denetim mekanizmasını devreye soktuk. Okul başarısızlığının nedenlerini yada okul başarısını etkileyen faktörleri bir çırpıda ortaya koymak o kadar basit bir iş değil. Bu ekip işte tam burada devreye girecek ve köy okullarını dolaşarak öncelikli ihtiyaçlarını belirleyecek, binaların genel temizliğine bakacak, öğrencilerin derslik ve çalışma ortamlarını denetleyecek, öğrencilerin başarısını arttırmak için yapılan çalışmalar ile sportif ve kültürel etkinliklerle ilgili rapor hazırlayacak. Bizde denetim ekibinin yazacağı raporlar doğrultusunda yapacağımız öncelikli çalışmaları belirleyip, başarıyı arttırmanın yollarını arayacağız” dedi.
BAŞARIYA ÖDÜL, BAŞARISIZLIĞA CEZA
Başarılı okulların öğretmenlerini ödüllendireceklerini söyleyen Kaymakam Bingöl, “Başarı, insan gelişiminin motivasyonudur. Başarı; büyük-küçük, güzel-çirkin, genç-yaşlı, herkes tarafından elde edilmek istenen bir durumdur. Hiç kimse, hayatının hiçbir döneminde başarısız olmayı istemez. Her birey, hep başarmak ve her işinde başarılı olmak için bir gayret içerisinde bulunur. Bu bilinçle bizlerde başarılı öğretmenlere gerekirse teşvik ödülü vereceğiz, başarısız olanları da çalışmaları ve fedakârlık göstermeleri konusunda uyaracağız. Ben meslek hayatım boyunca kimseye ceza vermedim ama söz konusu çocuklarımızın eğitimi olunca ve başarısızlık devam ederse ceza vermekten de geri durmayacağım. Amacım ceza falan vermek değil, başarıyı teşvik etmektir.” diye konuştu.
“34 BİN ÖĞRENCİMİZİ İŞLEMELİYİZ”
Midyat’taki herkesin eğitim için elini taşın altına koyması gerektiğine işaret eden Bingöl, şöyle devam etti:
“Bizim bir fabrikamız var ve bu fabrikada işlenmesi gereken yaklaşık 34 bin talebemiz ve bu fabrikada çalışan 1500’den fazla öğretmenimiz var. Hangi birimin, hangi sistemin elinde bu imkân var. Eğitim seviyemizi yukarılara taşımamız için her şey müsait. Devlet bir okul yerine beş okul yapmış, taşımasını koymuş, yemeğini vermiş. İş biz yerel idarecilerin bu işi iyi yürütmesine kalmış. Benim tek başıma yapabileceğim bir iş değil eğitim. Başarı için herkesin elini taşın altına koyması gerekir. Kısacası el ele vermemiz gerekir. Eğer herkes elini taşın altına koymazsa başarı da gelmez. Ben sadece sembolik olarak eğitim verilmesinden yana değilim. Bu şekilde olursa başarıyı unutmamız gerekiyor.”
“MİDYAT EĞİTİM’DE ÇOK GERİDE”
Bingöl, en büyük yatırımın insana yapılan yatırım olduğuna vurgu yaparak, sözlerini şöyle tamamladı:
“Köy ziyaretlerimizde okulların fotoğraflarını çekip, o okulun başarılı ya da başarısız olduğunu kaymakamlığın resmi web sayfasından duyuracağım. Öğretmenlerimizin, işte kaymakam ve milli eğitim müdürü bir kez geldi bir daha gelmez, uğramaz düşüncesini bir kenara bırakmalıdır. Biz uğrayabildiğimiz, gidebildiğimiz her köye gideceğiz, öğretmenlerimizi ve öğrencilerimizi oralarda yalnız bırakmayacağız. Ben şuana kadar 5–6 ilçede görev yaptım ama Midyat eğitim konusunda bunların çok gerisinde hatta Dargeçit’in de bir iki adım gerisindeyiz. Düşünsenize Dargeçit’in eğitim sistemi bile bizim önümüzde. Midyat bunu kesinlikle bunu hak etmiyor. Eğitim seviyemizi yukarıya çekmemiz gerekiyor. Bize emanet edilen fidanları büyütüp, meyve vermelerini sağlamak için yöneticilerimiz ve halkımızın el ele vermesi gerekiyor.”
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.