Öğrencilere meslek tanıtımı yapıldı

Öğrencilere meslek tanıtımı yapıldı

Aziz Önen Lisesi’nin 10’ncu sınıf öğrencilerine yönelik meslek tanıtım semineri düzenlendi.

A+A-

Öğrencileri meslek seçimi konusunda bilinçlendirmek ve öğrencileri geleceğe hazırlamak amacıyla Aziz Önen Lisesi’nin 10’ncu sınıf öğrencilerine yönelik meslek tanıtım semineri düzenlendi. Kocatepe Kültür Salonu’ndaki seminerde öğrencilere vali ve kaymakamlık mesleklerinin tanıtımı yapıldı.

Midyat Cumhuriyet Başsavcılığı Koruma Kurulu Başkanlığı’nın, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle ortaöğretim öğrencilerine yönelik düzenlediği ‘Hukuk ve Örnek Rol Model’ seminerleri devam ediyor. Seminere Cumhuriyet Başsavcısı Adnan Küçükyumuk, Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Tevfik Baysal, Milli Eğitim Şube Müdürleri Seyfettin Mete ve Abdurrahim Demir, Denetimli Serbestlik Şube Müdürü Seydi Dağlı, Sosyolog Tekin Karaçam, okul müdürleri ve öğrenciler katıldı.

Öğrencilerin hukuk konusunda farkındalıklarını arttırmak ve meslek seçiminde alternatif rol modellerini sunmak amacıyla her hafta farklı meslek gruplarından başarılı kişilerin konuk edildiği ‘Rol Model’ seminerlerinin bu haftaki konuşmacıları Mardin Vali Yardımcıları Selim Palamut ve Hüseyin Avcı oldu. Seminerde konuşmacılar, mesleklerin görev tanımları, sorumluluk alanları, zorlukları ve güzel yönlerini öğrencilerle paylaştı.

Seminerde ilk olarak Denetimli Serbestlik Şube Müdürlüğü’nde görevli Sosyolog Tekin Karaçam, sinevizyon ve film gösterimleri eşliğinde ‘Suç, birey ve toplum arasındaki ilişki ile hukuksuzluğun birey ve toplum üzerindeki zararlarını’ anlatan bir sunum gerçekleştirdi.

Seminer Mardin Vali Yardımcısı Selim Palamut’un konuşmasıyla devam etti. Mesleğe ilk başladığı zamanı, nerelerde çalıştığını, hangi zorluklarla karşılaştığını, bu zorlukları nasıl atlattığını ve meslekte karşılaştığı güzel olayları anlatarak konuşmasına başlayan Palamut, öğrencilere ne olmak istedikleri konusunda kararlarını verme döneminde olduklarını söyledi.

KARŞILAŞTIĞINIZ GÜÇLÜKLER SİZİ YILDIRMASIN”

Konuşmasında öğrencilere bazı tavsiyelerde bulunan Palamut, “İnsan yaşamında bazı güçlüklerle karşılaşabilir. Bu güçlükleri belirli bir disiplinle, çalışmayla aşmalıdır. Bir şey istiyorsak ilk önce bizim buna karar vermemiz lazım. Hepimizin aileleri çok zengin aileler, çok varlıklı aileler olmayabilir. Ama bu demek değildir ki bizlerde okuyup gelemeyelim. Güzel meslekler sahibi olmayalım. Ailenizin sizden beklentileri var. Şimdi günümüzde yaşanan güçlükler geçmişe göre daha azdır. Bu gün keyfe dalar geleceğimizi planlamadan ona göre çalışmalar yapmazsak, gelecekte bizi artan sıkıntılar bekler. O zaman kendimizi kurtaramadığımız gibi ailemize ve çevremize yaralı bireyler olamayız. Onun için geleceğe hazırlanmak bakımından disiplinli çalışmak, belli özverilerde bulunmak kaçınılmazdır.” dedi.

Vali Yardımcısı Hüseyin Avcı da, böyle bir etkinliğin içerisinde yer almaktan mutlu olduğunu, eğitimde kalitenin arttırılması ve öğrencilere faydalı olma adına bundan önce olduğu gibi bundan sonra da daima elinden gelen desteği vereceğini söyledi.

“GENÇLERİ SUÇTAN UZAK TUTMAK İSTİYORUZ”

Seminerin kapanış konuşmasını Cumhuriyet Başsavcısı Adnan Küçükyumuk yaptı. Küçükyumuk, “Bizim bu seminerleri düzenlememizdeki amacımız, gençlerimizin suçtan uzak tutmak, derslerine çalışmaları ve iyi birer insan olmalarını sağlamaktır. Bizim temennimiz öğrencilerimizin kendilerine, ailelerine, Midyat halkına ve Türkiye’mize faydalı bireyler olmalarıdır.” dedi.

Gençlerin kavga ederek, bir suçun mağduru veya şüphelisi olarak adliyeye geldiklerinde çok üzüldüklerini ve pişman olduklarını gördüklerini söyleyen Küçükyumuk, “Maalesef şuan cezaevimizde 7–8 tane çocuk şüphelimiz, tutuklumuz var. Şimdi onlara sorduğunuzda hakikaten çok pişmanlar, ama maalesef geri dönüşü yok. Nasıl ki şuanda çalışıyorsanız ve bu gayretiniz ileri de başarınızı etkileyecekse, yaptığınız olumsuz hareketler de ilerde karşınıza çıkacaktır. Bir öğrencimiz, ‘bir kavga olayı veya cinayet herhangi bir mesleğe engel mi?’ diye sordu. Evet, maalesef engel oluyor. Mesela, polis olmak istediğiniz de karışmış olduğunuz bir kavga olayı ortaya çıktığında polislik sınavına giremiyorsunuz, ya da girseniz de başarılı olamıyorsunuz.” ifadelerini kullandı.

Hayata geçirilen seminer günleri sayesinde meslekler hakkında detaylı bilgi sahibi olduklarını ifade eden öğrenciler Elif Uslu, Sebahat Demir ve Şeyma Çiğdem meslekler hakkında bilinçlendirilmelerinin çok önemli olduğunu ve gelecekteki hayatlarıyla ilgili karar verme konusunda önem taşıdığını belirttiler.

Seminerde ayrıca öğrencilerin soruları da alınarak geniş katılım sağlandı ve öğrencilerin aklına takılan sorular yanıtlandı. Çeşitli görsellerle desteklenen ve 2 saat süren eğitim, öğrencilerin yoğun katılımı ve memnuniyetiyle gerçekleşti. Verilen kokteyl ile program sona erdi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.