Öğrencilere ‘madde bağımlılığı’ konferansı
Midyat’ta Aziz Önen Lisesi öğrencilerine “Madde Bağımlılığı ve Arkadaş Çevresinin Madde Bağımlılığına Etkileri” konulu konferans verildi.
Mardin İl Emniyet Müdürlüğü ile Midyat İlçe Emniyet Müdürlüğü’nün işbirliğinde gerçekleşen konferansta polis memurları Osman Gişi ve Hüseyin Özsunar lise öğrencilerini madde ve madde bağımlılığı konularında bilgilendirdi.
Midyat’ta Aziz Önen Lisesi öğrencilerine “Madde Bağımlılığı ve Arkadaş Çevresinin Madde Bağımlılığına Etkileri” konulu konferans verildi. Öğrencilerin büyük ilgi gösterdiği konferansta; madde bağımlılığı, bağımlılık yapan maddeler, sigaranın zararları, alkolün zararları, bağımlılık süreci, bağımlı olmayanların kazandıkları, bağımlılık yapan maddelere temas yaşı, alkolün insan hayatına olumsuz etkileri, tedavi merkezleri, ailede anne ve babanın üzerine düşen görevler gibi konular ele alındı.
İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü (KOM) Madde Kullanımı İzleme ve Önleme Büro Amirliği’nde görevli uzman Polis Osman Gişi, slâyt gösterisiyle öğrencileri bilgilendirdi. Seminerde madde bağımlılığının süreçleri, kanuna aykırılık durumu ve etkenleri ile korunma yolları anlatıldı.
Gişi, öğrencilere yasadışı madde kullanımı, satışı ve temin edilmesi konularında uzak durmalarını söyledi.
Sigara ve alkol tüketiminin madde kullanımın bir alt bölümü olduğuna dikkat çeken Osman Gişi, şöyle konuştu: “Herkes içilen bir sigaranın ya da bir şişe alkolün kendilerine zarar vermeyeceğini söyler. ‘Bir kereden bir şey olmaz’ demek o bağımlılığa ilk adımı atmaktır. Sigara ve alkol tüketmek de madde kullanımının alt safhalarıdır. Bu yüzden kendinizi bütün bağımlılık yapabilecek maddelerden uzak tutun” dedi.
Kişinin madde kullanımına bilgisizlik, merak, özenti, çevreye uymak için başladıklarını ifade eden Gişi, “Çocuklar ve gençler aileden ve okuldan, zamanla arkadaş çevresinden etkilenirler. Arkadaş çevresinde kabul edilmek için gençler, çevresinin baskısına dayanamaz aşağılık duygusu ile uyuşturucu kullanır. Sanıldığının aksine, uyuşturucu ile ilk temas sokak başında bilinmeyen satıcı vasıtası ile değil, bilakis arkadaş çevresiyle olmaktadır" diye konuştu. Gişi, konferansta bağımlılık oluştuktan sonra kişilerin psikolojik ve fiziksel yaşamlarının nasıl değiştiğini slâyt gösteri eşliğinde öğrencilere anlattı.
Öğrencilere eğitim ve öğretim konularında eğitirken, aynı zamanda hayata da hazırladıklarını belirten Aziz Önen Lisesi Müdürü Turgut Mete, YGS ve LYS dersleri dışında günlük hayatta öğrencilerin karşılaşacağı sorunlar ile ilgili bilgilendirici faaliyetlerini sürdürdüklerini belirtti.
Madde bağımlılığı konusunda öğrencilerini bilinçlendirmek ve bu zararlı maddelerden uzak durmalarını sağlamak için konferans verdiklerini söyleyen Mete, “Burası sadece teorik eğitimin verilip, kitapların okunduğu bir kurum olmanın da ötesinde gençlerimizi her yönüyle hayata hazırlayan bir okul kimliğine bürünüyor. Biz de bunun çabası içindeyiz. Ortaya konulan çalışmalarda bunun en önemli göstergesi” ifadelerini kullandı.
Okulun Rehber Öğretmenleri Aydın Üstün ve Emel Karakaya da yaptıkları açıklamada, sağlıklı gençlerin ve sağlıklı toplumların oluşturulması için gençlerin her türlü uyuşturucu maddelerden ve içeceklerden uzak tutulması gerektiğinin altını çizdiler.
Konferans öğrencilerin sorularına yanıt verilmesi ile son buldu.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.