Öğrencilerden Sosyal Medya Araştırması

Öğrencilerden Sosyal Medya Araştırması

Midyat’ta, soysal paylaşım siteleri Facebook ve Twitter’ın gençlerin üzerindeki etkileri ve kullanım oranları araştırıldı.

A+A-

Midyat’ta, soysal paylaşım siteleri Facebook ve Twitter’ın gençlerin üzerindeki etkileri ve kullanım oranları araştırıldı. Araştırma çıkan sonucuna göre, Midyat’ta lise öğrencilerinin yüzde 88’inin sosyal paylaşım sitelerini aktif bir şekilde kullandıkları belirlendi.

Midyat Anadolu Lisesi’nde okuyan 10. sınıf öğrencileri Büşra Altunkaynak ve Sefa Gümüş’ün,  lise öğrencilerinin İnternet ve sosyal medya ile ilgili görüş ve tutumlarını saptamak amacıyla ‘Sizde ağa yapışanlardan mısınız?’ adını taşıyan ve 7 sorudan oluşan anket araştırması sonuçlandı. Öğrenciler Altunkaynak ve Gümüş, lise çağındaki gençlerin iletişim teknolojilerine düşkünlüğünü ortaya koydu.

Proje Danışman Öğretmeni Masum Tunç’un rehberliğinde Anadolu Lisesi’nde eğitim öğretim gören 320 öğrenci üzerinde yapılan Facebook ve Twitter kullanımı araştırmasının sonuçları açıklandı.

Araştırmayı gerçekleştiren öğrencilerden Büşra Altunkaynak, öğrenci arkadaşlarının sosyal paylaşım sitelerini ne kadar kullandığını saptamak amacıyla anket yaptıklarını söyleyerek, “Anketimizde öğrencilere‘Sosyal paylaşım sitelerini kullanıp kullanmadıklarını sorduk ve gördük ki yüzde 88’i bunu kullanıyor. Peki dedik siz interneti günde kaç saat kullanıyorsunuz? 3 saat ve üzeri çıkan sonuç yüzde 36 oldu. Minimum 3 saat dediğimiz süre bu 13-14 saate kadar çıkabiliyor” dedi.

“İÇ SAVAŞLARIN NEDENİ FACEBOOK VE TWİTTER”

Ortadoğu’daki iç savaşların asıl nedeninin Facebook ve Twitter olduğu kanısına vardıklarını belirten Altunkaynak, “30 kişiden 7’si Facebook hesabı var. Buradan da sosyal paylaşım sitelerinin ne kadar yaygın olduğunu görüyoruz. Biz gençler olarak beynimiz yıkanmaya meyilli zaten. Okuduğumuz bir şeyden kolayca etkilenebiliyoruz. O yüzden kötü yönde kullanılmaması için Facebook’un kullanımı azaltmak zorundayız. Biz de sosyal paylaşım sitesi kullanıcıyız. Kullandığımız için biz de biliyoruz ki günümüzün gerçekten problemlerinden biri. Okulda da öğrencilere bunu  etkisinin olup olmadığını öğrenmek istedik. Çünkü artık öğrencilerin notları düşüyor. Bunun bir nedeni olmalı. Hatta öğrencilere bir sorumuzda internet olmazsa ne yapardın? dedik, yüzde 32’si ders çalışırdım diye cevapladı. Böyle bir oran çıktı” açıklamasında bulundu.

“YÜZDE 88’İ SOSYAL PAYLAŞ SİTELERİNİ KULLANIYOR”

Okul Öğretmeni Proje Danışman Masum Tunç da, gençlerin Twitter ve Facebook gibi sosyal paylaşım sitelerini çok yoğun olarak kullandıklarını belirterek, kendi okullarında da bu kullanımın hangi oranda olduğunu bulmak amacıyla anket çalışması yaptıklarını söyledi.

Tunç, okulda eğitim-öğretim gören 320 öğrencinin anket çalışmasına katıldığını kaydederek, “Anketimize katılan öğrencilerin yüzde 88’inin sosyal paylaş sitelerini kullanıyor. Öğrencilerimizin aktif olarak interneti ve sosyal paylaşımdaki hesaplarını kanlandıklarını tespit ettik. Öğrencilerimiz çok yoğun bir şekilde sosyal paylaşım sitelerine girmekte. Bizde bu oranı merak ettiğimizden dolayı böyle bir araştırma yaptık. Gerçi bulduğumuz araştırma sonuçları bizi şaşırtmadı.gençlerin bunları sık kullandığını biliyorduk” dedi. 

“BAZI BİLGİLER KÖTÜ MAKSATLI KULLANILIYOR”

Ankete katılan öğrencilerin yüzde 33’ünün sosyal paylaşım sitelerinin güvenliği konusunda bilgi sahibi olmadıklarını ifade eden Tunç, “Twitter ve Facebook’ta paylaşılan her şeyin her zaman masumane olmadığını bazen bazı bilgilerin kötü maksatlı kullanıldığını da görüyoruz. Öğrencilere  sosyal paylaşım sitelerini kullanırken acaba güvenliğe ne kadar dikkat ediyorlar. Yani kendi paylaştıkları resimlerin ve bilgilerin acaba istemedikleri birilerinin eline ulaşabilecek malzeme olduğunun farkında olup olmadığını sorduğumuzda yüzde 33’lük bir oran güvenlik konusunda bilgi sahibi olmadıklarını söylediler. Öğrencilerimiz kendi bilgilerini paylaşırken her şeyi paylaşabiliyorlar. Bunların zararlı, iyi veya kötü olduklarına bakmaksızın.Bizim buradan öğrencilere tavsiyemiz var. İnternet günümüzün en muhteşem iletişim aracıdır. Bundan muhakkak geri kalmamalılar. Ama kullanırken de ölçüyü kaçırmamaları, paylaştıkları bilgilerin onların değil, bir sürü insana ortak arkadaş silsilesiyle ulaştığının farkında olmalarıdır. Buna dikkat etsinler” şeklinde konuştu.

Öğrencilerin önemli bir kısmının internet başında zaman geçirdiklerinin sonucuna vardıklarını söyleyen Tunç, “Bu araştırmamızı biraz daha derinleştirdiğimizde bu öğrencilerin zamanlarının önemli bir kısmının internet başında geçirdikleri sonucuna vardık. Hatta bunların bir kısmının aileleriyle paylaşamadığı bir sürü şeyi de sosyal paylaşım sitelerinde çok rahat paylaşıyorlar. Ama burada bizim saptadığımız bir başka önemli olgu da, öğrencilerin  ailelerine babacığım, anneciğim ‘bilgisayar alın internete ders çalışacağım’ demeleridir. Fakat genellikle açık bir şekilde söylediklerinde ders çalışmaktan ziyade vakitlerinin büyük bir kısmını sosyal paylaşım sitelerinde geçiriyorlar” ifadelerini kullandı.

ANKETTEKİ SORULAR

Ankette “Evinizde bilgisayar var mı?, Günde kaç saat interneti kullanırsınız?, Kullandığınız sosyal paylaşım siteleri neler?, İnterneti kullanırken iletişim kopukluğu yapıyor musunuz?, İnternetin sana faydalı olduğunu düşünüyor musun?, İnternet olmazsa vaktini nasıl geçirirdin?, Sosyal paylaşım sitesinin zararları hakkında bilgi sahibi misiniz?” soruları soruldu.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum