Öğrenciler, Adliye Sarayı’na Misafir Oldu
Midyatlı öğrenciler hakim, savcı ve avukatlık mesleğini yakından tanımak amacıyla adliyeyi ziyaret ettiler.
Gelecekteki mesleklerini seçmede şimdiden kendilerine hedef belirleyen öğrenciler hakim, savcı ve avukatlık mesleğini yakından tanımak amacıyla adliyeyi ziyaret ettiler. Mahkeme başkanı, mahkeme üyeleri ve cumhuriyet savcısı ile sohbet ederek sorular yönelten öğrenciler, suçlu ve haklı psikolojisini mahkeme salonlarında daha iyi gözlemleme şansı yakaladı.
Aziz Önen Lisesi, Anadolu İMKB Lisesi ve Anadolu Lisesi’nden yaklaşık 200 öğrenci rehber öğretmenleri eşliğinde ‘Tanıtım ve Kariyer Günleri’ kapsamında Adliye Sarayı'nı ziyaret etti. Adliye’de öğrenciler merakla çevrelerini incelerken, hâkim kürsüsüne, avukat ve sanık yerlerine geçerek kendilerini oradaki insanların yerlerini koydular.
Midyat Cumhuriyet Başsavcılığı Koruma Kurulu Başkanlığı ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün işbirliği ile hayata geçirilen ‘Tanıtım ve Kariyer Günleri’ projesi kapsamında ortaöğretim öğrencileri Adliye’yi gezerek, hâkimlik, savcılık ve avukatlık mesleklerini daha yakından tanıma fırsatı buldu.
Geleceğin hakimi, savcısı ve avukat öğrencileri Adliye Sarayı’nda Cumhuriyet Başsavcısı Adnan Küçükyumuk ve Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Sezgin Güverçin tarafından karşılandı. Gezi sırasında Denetimli Serbestlik Şube Müdürü Seydi Dağlı, Sosyolog Tekin Karaçam, okul müdürleri ve öğretmenler de hazır bulundu. Başsavcı Küçükyumuk ile birlikte adliye sarayını ve duruşma salonlarını adım adım gezen gezen öğrenciler mahkemelerin işleyişi, hâkim, savcı ve avukatların görevleri ile ilgili bilgilendirildiler.
“KİŞİNİN MUTLULUĞU MESLEĞİNİ SEVMESİYLE BAŞLAR”
Ziyaretten duyduğu memnuniyeti belirten Midyat Cumhuriyet Başsavcısı Adnan Küçükyumuk, “Sizleri burada görmekten mutluluk duydum. Sizleri yaşamınız boyunca buraya sanık olarak değil burada görevli birer hâkim, savcı veya avukat olarak görmek isterim. Kişinin mutluluğu ve başarısı bir ömür boyu yapacağı mesleğini sevmesiyle başlar. İşinde başarılı olanlar hem ailesine hem de ülkesine en iyi hizmetleri yapmış olurlar.” dedi.
Öğrencilere her ortamda haklarını aramalarını ve bir tehlike ile karşılaştıkları takdirde Cumhuriyet Başsavcılıklarına müracaat etmelerini öneren Küçükyumuk, ayrıca avukat, hâkim ve savcı olmak isteyen bazı öğrencilere de derslerine çok çalışmalarını tavsiye etti.
Küçükyumuk, “Hukuk Fakültesi’ni bitirdikten sonra avukat, hâkim ve savcı olabilirsiniz. Ancak bunların da belirli kriterleri var. Hâkim ve Cumhuriyet Savcısı olmak istiyorsanız tekrar sınava girmeniz ve bu sınavda da başarılı olmanız gerekiyor. Ardından staj yapmanız ve sonrasında düzenlenecek olan sınavı geçmeniz gerekiyor” diye konuştu.
UYAP SİSTEMİ İLE İLGİLİ BİLGİLER VERDİ
Başsavcı Adnan Küçükyumuk, savcı ve hâkimlerle ilgili istatistikî bilgileri verirken, Adalet Sarayı'nı tanıttı ve birimlerle ilgili işleyişi anlatarak, bakanlığın hâkim ve savcı sayılarını arttırmak için yeni alımları yaptığını söyledi. Ulusal Yargı Ağı Projesi’nin (UYAP) adli işleyişe hız kazandırdığını belirten Küçükyumuk, projenin dış kurumların bilgi sistemleriyle entegrasyonuna ilişkin çalışmaların devam ettiğini kaydetti.
İletişim alt yapısı ve sistem merkezinin her geçen gün daha da güçlendirildiğine işaret eden Küçükyumuk, “UYAP ile e-devlet sistemi çerçevesinde önemli bir adım atıldığı ve kâğıt ortamında yapılan bürokratik işlemlerin ortadan kaldırıldı. UYAP'ta yenilikler de yapılıyor. Örneğin, başka bir ilde ifade veren kişiyi biz buradan kamera ile görüntülü dinleme imkânına sahip olacağız. Bununla ilgili de çalışmalar sürüyor” şekline konuştu.
Hakimlik ve savcılık mesleğinin sadece kişileri hapse atmak olmadığını, doğruluk ve adaleti sağlamaya çalıştıklarını anlatan Küçükyumuk, öğrencilere hayatları boyunca doğruluk ve adaletten hiç ayrılmamaları tavsiyesinde de bulunmayı ihmal etmedi.
Hayatlarında ilk kez bir duruşma salonuna giren öğrenciler, hâkim ve savcıların giydikleri cübbeleri giyerek hatıra fotoğrafı çektirdiler. Cumhuriyet Başsavcısı Adnan Küçükyumuk’a davalar, verilen cezalar ve hukuk sistemi hakkında soru sorma fırsatını da bulan öğrenciler, meslek seçiminde mesleği yerinde tanımanın da önemini anlamış olarak Adliye’den ayrıldılar.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.