Midyat'taki camilerde 14 asırlık mukabele sünneti yaşatılıyor
Ramazan ayına girilmesiyle beraber Kur'an-ı Kerim'i karşılıklı olarak okumak anlamına gelen mukabele sünneti, Mardin'in Midyat ilçesindeki camilerde sürdürülüyor.
Ramazan ayının geleneklerinden biri olan mukabele; camilerde, mescitlerde ve evlerde başladı. İslam dünyasında 14 asırdır süren mukabele (karşılıklı Kur’an-ı Kerim okuma) geleneğine Midyat ilçesindeki vatandaşlar yoğun ilgi gösteriyor.
Peygamber Efendimizin, Cebrail (Aleyhisselam) ile Ramazan ayında karşılıklı Kur’an-ı Kerim okuması olarak bilinen mukabele geleneği, camilerde başladı. Midyat'ta, Ramazan ayının ilk günü ile başlayan mukabeleye vatandaşlar da yoğun ilgi gösterdi. Toplu yerlerde yüksek sesle hatim okunurken bilenlerin gözleriyle Kuran'ı takip etmesi, bilmeyenlerin dinlemesi anlamına gelen mukabele, Merkez Hacı Kasım Altunkaya Camii’nin yanı sıra şehir merkezi ve köylerdeki tüm camilerde her gün sabah ve öğle namazlarının ardından yapılıyor. 14 asırdır süren mukabele geleneği ile mescit, cami ve evlerde hafızların dilinden dökülen Kur'an ayetlerini dinliyor. Camilerin imam hatipleri Kur’an-ı Kerim’i sesli olarak okurken, mukabeleye katılan cemaat ise cüzleri sessiz olarak takip ediyor. Ramazan ayı boyunca sesli olarak cami görevlisi veya bir hafızların okuduğu Kur’an-ı Kerim sureleri, o camide bulunanlar tarafından dinleniyor ya da takip ediliyor. Mukabele, Kur’an sevgisi aşılanmasının yanı sıra öğrenme imkânı da sağlıyor.
Mukabele ile ilgili olarak açıklama yapan İmam Hatip Mehdi Ocak, “Mukabele geleneği Peygamber efendimizin döneminden bu yana ülkemizin tüm camilerinde mutlak bir şekilde okunmaktadır. Peygamber efendimiz (sav), Cebaril ile birlikte Ramazan ayında mukabeleyi ica etmişlerdir. Hatta Peygamber efendimiz son yılında, vefat etmeden önce ilk o Ramazan’da iki kere mukabeleyi gerçekleştirmiştir. Bir keresinde Peygamber Efendimiz Kuran’ı Kerim’i okumuş Cebrail aleyhisselam onu dinlemiş. Diğer mukabelede ise Cebrail okumuş, Peygamber efendimiz (sav) dinlemiştir. Kuran’ı Kerim’in okunması bir ibadettir. Nasıl ki namaz, oruç, zekât bir ibadet ise Kuran’ı Kerim’in okunması da bir ibadettir. Zira Peygamber efendimiz (sav) bir hadisi şerifinde şöyle buyurmaktadır, “Kuran’ı okuyun, zira kıyamet günü Kuran’ı Kerim size şefaatçi olacaktır. Başında Bakara ve Ali İmran (sureleri) gelmektedir. Bu iki sure onu okuyan sahibini müdafaa ediyorlar. Her bir harf için Müslüman mümin 10 tane sevap kazanmaktadır. Sadece bir harf değil elif, lam, mim bir harf değil, elif bir harftir, lam bir harftir, mim bir harftir” dedi.
Mukabeleye katılan Ahmet Çiçek, “Ramazan ayında Kuran’ı Kerim okumak, mukabele yapmak çok iyi bir sünnettir. Peygamber efendimizin sünnetlerinden birisidir. Biz de burada hocalarımızla, kardeşlerimizle beraber mukabele yapıp kuran okuyoruz. Güzel bir sünnettir, Allah kabul etsin” dedi.
Mukabeleye katılan Muhammed Çobanoğlu, “Ramazan ayındayız, bu mübarek ayda Peygamber efendimizin bir sünnetidir. Kuran’ı Kerim’i okumak ve mukabele yapmak biz de Midyat halkı olarak Altunkaya camimizde arkadaşlarımızla ve hocalarımızla beraber bu mübarek ayın ilk gününden beri mukabele yapmaya geldik ve inşallah sonunda kadar da devam edeceğiz, mukabelemizi yapacağız” dedi.
Mukabeleye katılan Ahmet Kurt, “Yine her yıl gibi Ramazan ayı geldi. Çok mutluyuz. Bunun için bizde bu ay içinde mukabele yapıyoruz. Karşılıklı bir şekilde Kuran’ı Kerim okuma. Hocalarımız, arkadaşlarımız gelmişiz burada Kuran’ı Kerim okuyoruz karşılıklı bir şekilde. Onlar dinliyor biz okuyoruz, ya da biz okuyup onlar dinliyor. Peygamber efendimizin güzel bir sünnetidir.” dedi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.