Midyat'ta öğrencilerden, atık malzemelerden ürettikleri çöp toplama aparatıyla çevre temizliği

Midyat'ta öğrencilerden, atık malzemelerden ürettikleri çöp toplama aparatıyla çevre temizliği

Midyat ilçesinde Borsa İstanbul Anadolu Lisesi öğrencileri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın başlattığı 'Sıfır Atık' projesine destek olmak amacıyla, geri dönüşüm malzemelerinden ürettikleri çöp toplama aparatıyla...

A+A-

Midyat ilçesinde Borsa İstanbul Anadolu Lisesi öğrencileri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın başlattığı 'Sıfır Atık' projesine destek olmak amacıyla, geri dönüşüm malzemelerinden ürettikleri çöp toplama aparatıyla, ilçenin tarihi sokaklarında çevre temizliği yaptı.

TRT HABER - MİDYAT

Projenin danışmanlığı yapan Coğrafya Öğretmeni Ferda Keklik, “Amacımız, çöp niyetiyle dışarıya atılmış malzemelerden üretim yapmak ve ürettiğimiz o aparatla da çevreyi temizlemek. Bunu yaparken de kirlenmeden yapmaktır” dedi.

TRT KURDİ - MİDYAT

Midyat ilçesinde Borsa İstanbul Anadolu Lisesi öğrencileri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın 27 Eylül 2017’de başlattığı ‘Sıfır Atık’ projesine destek olmak amacıyla, ‘Kirlenmeden temizliyoruz’ isimli sosyal sorumluluk etkinliği düzenlendi. Coğrafya Öğretmeni Ferda Keklik’in danışmanlığında öğrenciler, evlerinde ve çevrelerindeki kullanılmayan, atıl durumda olan bisiklet freni aparatları, paspas ve uzun tahta saplarını toplayarak, tornavida ve pense gibi malzemelerle okulun atölyesinde 50 çöp toplama aparatı üretti. Öğrenciler, daha sonra bu aparatlarla ilçedeki tarihi sokakları temizledi.

"ÖĞRETMENİMİZ ARGE ÇALIŞMASI SONUCUNDA BİR APARAT GELİŞTİRDİ"

Okul Müdürü Şehmus Tunç, projenin ilçe turizmi için önemli olduğunu belirterek, “Ferda öğretmenimiz Ar-Ge çalışması sonucunda bir aparat geliştirdi. Bu aparat ile öğrencilerimiz çöplere dokunmadan onları alıp şehrimizin daha temiz hale gelmesi için uğraştılar ve bunu gerçekleştirdiler. Şehrimiz, bir turizm şehri. Temiz görünmesi bizim için çok önemli” diye konuştu.

‘GERİ DÖNÜŞÜME DE KATKI SAĞLADIK’

Aparatların atıl durumda olan malzemelerden üretildiğini, bu sayede geri dönüşüme de katkı sağladıklarını belirten Keklik, “Projemizin üç farklı ayağı var; bunlardan bir tanesi geri dönüşüm. Atıl durumdaki malzemelerden çocukların üreticilik yanını geliştirebilecek, aynı zamanda da çevre temizliğine katkı sağlayacak aparatları önce tasarladık. Buradaki temel sloganımız ‘Kirlenmeden temizlemek’, yani ‘çocuklar çevre temizliğini yapsınlar ama bu süreçte de kendileri zarar görmesinler’ diye. Projedeki temel amacımız, hazırı kullanan çocuklar veya bireyler yetiştirmek yerine, maarif modele uygun örnek öğrenciler yani üreterek ve ürettiğini de kullanarak topluma kazandıran bireyler yetiştirmektir. Bunların hiçbiri satın alınan ürünler değil. Her bir öğrencinin kendi evinde, çevresinde, komşusunda, eşinde, dostunda kullanmadığı atıl durumdaki malzemelerden üretildi. Aparatlarımızın hiçbiri birbirine benzemiyor. Birisi bisikletin freninden yapmış, başkası saç tokasından yapmış, başkası temizlik sopasından, birisi metal çubuktan, kimin elinde ne varsa. Amacımız, çöp niyetiyle dışarıya atılmış malzemelerden üretim yapmak ve ürettiğimiz o aparatla da çevreyi temizlemek” ifadelerini kullandı.

Öğrencilerden Yasemin Birol, “Midyat’a böyle bir proje kazandırdığımız için çok mutluyuz. Arkadaşlarımla beraber bu işte çok ileri gideceğimizi düşünüyorum” diye konuştu.

Kübra Ağırman ise “Burada çevremizin çok kirlendiğini gördük. Öğretmenimizle beraber aparatlar oluşturmaya karar verdik. Midyat çok tarihi bir yer, birçok turist geliyor buraya. Aynı zamanda çevrenin temiz gözükmemesi göz kirliliğine sebep oluyor. Kötü görünüyor” dedi.

Öğrencilerden Ömer Levent, "Projemiz geri dönüşümle ilgili. Hocamız bu fikri bize verdi. Arkadaşlarımızla beraber yaptık. Bizim asıl amacımız geri dönüşüm. Midyat'ımızı tanıtmak. Geri dönüşüm için bu aparatları yaptık. Arkadaşlarımızla birlikte güzel bir başarıya ulaştık. Bu aparatlar bize verdiği başarıyla büyük bir enerji sahip olduk" dedi.

Öğrencilerden Elif Akyıldız, "Bu proje için çok çabaladık. Geri dönüşüm için çok önemli. Hocamıza da çok teşekkür ediyoruz. Çok önemli bir şey bu, çok iyi düşünmüş. Biz de bunu yapmasına yardımcı olduk. Çünkü geri dönüşüm çok önemli. Hem kullanılmayan eşyaları kullanılabilecek hale getirdik hem de kendi çevremizi temiz tuttuk. Böylelikle turistler falan geldiğinde çevremiz temiz kalacak. Onlar da burayı daha çok gelecek ve Midyat'ı temiz tutuyoruz, çevreye önem veriyoruz" dedi.

Öğrencilerden İsra Derviş, "Kendi tasarladığımız aparatlarla çevremizin temizliğine katkı sağlıyoruz. Hem dışardan gelen turistler de bunu görüyor ve çevremiz daha yaşanılabilir bir hale geliyor. bu da bizi mutlu ediyor dedi.

Öğrencilerden İlarya Aktaş, "Daha temiz bir şekilde çöpler bize değmeden daha sağlıklı bir şekilde çöpleri topluyoruz bu aparatla, çöp toplama aparatıyla. Geri dönüştürdüğümüz malzemelerle kendimiz bir şekilde bunu yaptık. Geri dönüştürülen malzemelerle yaptığımız aparatımız daha temiz bir şekilde çöpleri toplamaya yarıyor. Şu an sokaklardayız. İnsanların kirlettiği, normalde kirletmemesi gerekir, bunlarla topluyoruz. Hem biz zarar görmemiş oluyoruz hem de çevreyi toplamış oluyoruz. Midyat'ımızı daha temiz tuttuğumuz için turistler de bu şekilde daha da çok beğeniyorlar temiz bir yeri. Ondan biz de mutluluk duyuyoruz" dedi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.