Midyat'ta Mıhallemice seçmeli ders başvurusu

Midyat'ta Mıhallemice seçmeli ders başvurusu

4 bin 500 yıl öncesine dayanan ve Akad İmparatorluğu döneminde de kullanılan Mıhallemice dilinde eğitim alabilmek için Midyat’ta ilk başvuru yapıldı.

A+A-

Midyat’ta Mıhallemi Medeniyetler Arası Diyalog Derneği Başkanı Mehmet Ali Aslan, İmam Hatip Ortaokulu öğrencisi oğlu 10 yaşındaki Ali İmran Aslan'ın seçmeli olarak Mıhellemice dersi alması için başvuru yaptı. Talebin 10'u bulması halinde öğrencilerin bu dersi alabilecekleri belirtildi.

Ana Dilde Eğitim konusundaki yasal düzenlemeleri ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın Yaşayan Diller ve Lehçeler Programı kapsamında tarihi 4 bin 500 yıl öncesine dayanan ve Akad İmparatorluğu döneminde de kulanılan Mıhallemice dilinde eğitim almak için Mıhallemiler, Milli Eğitim Bakanlığı'nın Yaşayan Diller ve Lehçeler Programı kapsamında kendi çocuklarının da ana dillerini öğrenmeleri için harekete geçtiler.

Midyat Anadolu İmam Hatip Lisesi bünyesinde açılan İmam Hatip Ortaokulu 5'inci sınıfına oğlu Ali İmran Aslan'ın kaydını yaptıran Mıhallemi Medeniyetler Arası Diyalog Derneği Başkanı Mehmet Ali Aslan, okul yönetimine verdiği dilekçe ile çocuğunun ana dili olan Mıhallemice dili dersini alması talebinde bulundu. Aslan, 4 bin 500 yıldır Akad İmparatorluğu'ndan aldıkları ve bugüne kadar korudukları Mıhallemice dil emanetini Türkiye Cumhuriyeti'ne emanet ettiklerini söyledi.

TÜM EĞİTİM SÜRECİ ANA DİLDE OLSUN TEMENNİSİ
Ana dillerin eğitimde yer bulması ve bu mukaddes mirasın gelecek nesillere aktarılması için hayata geçirilen bu gecikmiş uygulamayı bir devrim olarak niteleyen Aslan, bir sonraki adımda tüm eğitim sürecinin ana dilde yapılması temennisinde bulundu. Türkiye'de yaşayan farklı dilleri ve lehçeleri konuşan tüm insanların bu imkandan faydalanması gerektiğini kaydeden Aslan, "Ülkemizdeki çok dillilik ve çok kültürlülükten kaynaklı zengin miras, bu sayede korunacak ve geliştirilerek, ileriki nesillere aktarılacak" dedi.

ÖĞRENMEK VE KONUŞMAK İSTİYORUM
Seçmeli olarak Mıhallemice eğitimi almak için başvuru yapan Ali İmran Aslan da, büyükannesinin anlattığı masalları ve söylediği türküleri anlamak için Mıhallemice'yi öğrenecek olmasının heyecanını yaşadığını söyledi. Aslan, "Büyük annemin anlattığı masalları ve söylediği türküleri anlamak, anlatmak ve mahalledeki arkadaşlarımla daha iyi bir iletişim kurmak için, annem ve babamın konuştuğu dili öğrenmek ve de konuşmak istiyorum" dedi.

MIHELLEMİLER
Mıhellemi, Midyat ve çevresinde Turabdin olarak anılan bölgede yaşayan halk topluluğudur. Mıhellemi olarak anılan halk topluluğu gündelik yaşamlarında semitik bir dil ailesine mensup Arapçanın kıltu (Qultu) lehçesini konuşan inanç bakımından çoğunluk Sünni İslam ve Şafii mezhebindendirler. Ayrıca Hristiyan ve Musevi Mıhellemiler de bulunmaktadır.

Nüfuslarının büyük bir bölümünün Turabdin ve çevresinde olduğu Mıhellemiler hakkında ileri sürülen görüşlerden birisi Mıhellemilerin Beni Rebia'ya (büyük bir Arap kabilesi) bağlı kabilelerden oluştuğu görüşüdür. Bir başka görüşe göre ise Mıhellemilerin Aramilerin bir kolu olup M.Ö. 1050 yıllarında Hititlerin gücünün zayıflamasıyla Arabistan çöllerinden Anadolu'ya gelmiş olduklarıdır. Sami ırkından geldikleri bilenen bu halkla ilgili 1'inci Tiglat Plaser'in yazıtında Ahlami Armaye diye söz edilmektedir.

Varolan görüşlerden bir tanesi ise Mıhellemilerin Tunus ve Cezayir'den Anadolu'ya göç eden Beni-hilal kabilesine mensup Araplardan müteşekkil olduğu ileri sürülüyor. Bunun yanında Mıhellemi kelimesinin 15'inci yüzyılda adı geçen bir Kürt aşireti olan Maklemite'den kaynaklandığı dolayısıyla bu topluluğun aslında Kürt olduğu iddia edilmiştir. Aynı şekilde kimi Süryani kaynaklarınca bu topluluğun aslının Süryani ve Hristiyan olup 1600'lü yıllarda Müslümanlaştığına değinilmişse de 1525 yılındaki Osmanlı belgelerinde kendilerinden Müslüman mahalmi cemaati diye söz edilmektedir.

Mıhellemileri kültür ve yaşam tarzı olarak diğer komşu halklardan ayıran fazla olgu olmadığı ve sadece dil konusunda bir farklılık olduğu görülmektedir. Mıhellemilerin çoğu Türkçe ve Kürtçe'yi iyi konuşurlar, buna ek olarak da bir istisna olarak Hapsınas (Mercimekli) köyü Süryaniceyi çok akıcı konuşabilmektedir. Kırsal kesimdeki Mıhellemiler Süryani ve Kürt komşularıyla aynı ekonomik etkinlikleri paylaşırken şehir merkezindekiler ise küçük ve esnaflık ve ticaretle birlikte yoğun olarak resmi devlet işlerinde çalışmaktadırlar. Geniş aile yapısının ve akrabalık kurumunun yaygın olduğu Mıhellemiler de akraba ve grup içi evlilik tercih edilmekle beraber diğer Müslüman komşu halklarla evlilik ilişkileri ve diğer kan dışı akrabalıklar kurmaktadırlar.
 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum