Midyat'ta 'Başkanlık Sistemi'ni Tartıştılar

Midyat'ta 'Başkanlık Sistemi'ni Tartıştılar

Midyatlı öğrenciler, Türkiye’nin gündemindeki önemli konulardan biri olan, tartışmalara ve fikir ayrılıklarına neden olan “Başkanlık Sistemi”ni tartıştı.

A+A-

Midyatlı öğrenciler, Türkiye’nin gündemindeki önemli konulardan biri olan, tartışmalara ve fikir ayrılıklarına neden olan “Başkanlık Sistemi”ni tartıştı.

Midyat’ta, lise öğrencileri arasında “Türkiye için başkanlık sistemi uygun mudur, uygun değil midir?” konulu münazara etkinliği düzenlendi. Midyat Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Liselerarası Münazara Şampiyonası” finalinde öğrenciler, 7 Haziran’da yapılacak olan genel seçimlerde AK Parti’nin seçim beyannamesinde de yer alan “Başkanlık Sistemi olmalı mı, olmamalı mı?” konusunu tartışarak birbirlerinin tezlerini çürütmeye çalıştı.

Kocatepe konferans salonunda yapılan münazaraya, ‘Türkiye için Başkanlık Sistemi uygundur’u anlatmak için Anadolu Lisesini temsilen Mehmet Enes Bulut, Sümeyye Kaplan ve Şükran Çetin, Aziz Önen Anadolu Lisesi’nden ise ‘Türkiye için başkanlık sistemi uygun değildir’i anlatmak için Çiğdem Aslan, Kudret Başar ve Rıdvan Yiğit katıldı. 

İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Faruk Tercan, Aziz Önen Anadolu Lisesi Müdürü Murat Kaya, Anadolu Lisesi Müdürü Abdulgafur Alptekin, öğretmen ve öğrencilerin izleyici olarak katıldığı münazara programı, öğrencilerin bir birlerine başarı dileğinde bulunmasıyla başladı. 

“HAYALLERİN PEŞİNDEN KOŞMAYA NE GEREK VAR” 

Aziz Önen Anadolu Lisesi Sözcüsü 11. sınıf öğrencisi Çiğdem Aslan, “Padişahlık ve takibinde tek adam yönetiminde 700 yıla yakın yaşayan bir tarihe sahip Türkiye Cumhuriyeti başkanlık sistemiyle bir mayınlı araziye gireceği ne yazık ki aşikar. Başkanlık sistemine geçilse bile Türkiye hiçbir zaman Amerika Birleşik Devleti gibi bir sisteme sahip olamaz. Çünkü bizim padişahlık geleneğimiz tek adam üzerine kuruludur. Unutmayalım, başkan ne isterse o olur. O isterse asar, isterse keser. Hatırladınız umarım bu cümlemi. Ama Amerika Birleşik Devletleri’nde vekiller, senatolar gücünü halktan ve parti teşkilatından alır, Türkiye’de olduğu gibi ömür boyu görmediği yerlerden milletvekili almazlar. Çünkü milletvekili gücünü teşkilattan değil, başkandan alır. O kadar övdüğünüz ABD sisteminde bile partiler de öyle güçlü bir genel başkan yoktur. Başkan adayı bile parti teşkilatının oylamasıyla gelir. Arkadaşlarımız ‘başkanlık sisteminde halkın seçtiğini’ savunuyorlar. İyide arkadaşlar ben size önce şöyle bir şey söylemek istiyorum. Başkanlık sisteminde de parlamenter sistemde de zaten her ikisinin kaynağı Cumhuriyet değil mi? Halk seçmez mi? Ha şunu savunuyor olabilirler, başkanlık sistemi gelince ‘başbakanı da başkanı da yine halk seçer’. Yalnız arkadaşlar biz oylama yaparken oy verdiğimiz parti aynı zamanda Başbakanı seçtiğimizi ifade etmiyor mu? Diğer çağdaş devlete göre biz çok geç bir zamanda demokrasiye başladık arkadaşlar ve biz daha parlamenter sistemini bile tam rayına oturtamamışken yeni hayallerin peşinden koşmaya ne gerek var.” dedi.

“TÜRKİYE KALP YETMEZLİĞİ ÇEKİYOR”

Anadolu Lisesi sözcüsü 10. sınıf öğrencisi Mehmet Enes Bulut, “Günümüzde biliyorsunuz ki birinin kabul ettiğini diğeri kabul etmemektedir. Bu böyle olduğu sürece sistem kilitleniyor. Başkanın doğrudan doğruya halk tarafından seçilmesi, O’nun yönetime gücünün prestijli ve etkin hale gelmesini sağlayacaktır. Korkmadan politikalarını gerçekleştirebilecektir, ancak günümüzdeki Cumhurbaşkanı artı parlamenter sistemde böyle bir şey söz konusu değildir. Şu anda misyonları ve vizyonları belli olan bir çok devlet adamı vardır. Ancak birinin kabul ettiğini diğeri kabul edilmediği için bu misyonlar ve vizyonlar gerçekleştirilememektedir. Başkanlık sistemi geldiği takdirde bunların hepsi birer birer gerçekleştirilecek ve senato ile alınan kararlara karşı çıkılamadığı için gerçekten daha adil bir yönetim ve sahip olacağız. Arkadaşlar, başkan düşürülemeyeceği için politikalarında rahatça davranabilir. Şöyle bir örnek vermek gerekirse, kalp yetmezliği olan bir insanı düşünün. Biliyorsunuz ki her insana farklı bir kalp uyar ve bu kalp nakil edilir. Ülkeler içinde bunu düşünecek olursak, mesela günümüzde Türkiye bir kalp yetmezliği çekiyor ve buna en uygun kalp başkanlık sistemidir. Arkadaşlar bu göz ardı edilemez. Başkanlık sisteminin uygulanması için en uygun ve gerekli ortam Türkiye Cumhuriyeti devletidir ve böyle olduğunu da savunabiliriz. Çünkü Türkiye’nin şu anki yönetim şekli devlet politikalarında hareketi zorlaştırıyor ve bu nedenle devletin ileriye gitmesini değil, geriye gitmesine neden oluyor.” dedi.

Oldukça çekişmeli ve heyecanlı geçen münazara etkinliğinin sonunda jüri ekibi, her iki farklı görüşteki gruptan öğrencilerin performansını değerlendirip gruplardan birer öğrencinin son değerlendirmeyi yapmasını istedi. Son değerlendirmelerin de yapılmasının ardından jüri ekibi, kağıda bağlı kalmama, konuya hakim olma ve daha tatmin edici örnekler verilmesi gibi konuları baz alarak Başkanlık sisteminin olması gerektiğini savunan Aziz Önen Anadolu Lisesi’ni münazaranın galibi ilan etti.

Düzenlenen etkinlik sonrası öğrencileri tebrik eden İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Faruk Tercan, “Arkadaşlar münazaraya çok iyi hazırlanmışlar. Ben her iki grubu da performanslarından dolayı tebrik ediyorum” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum