
Midyat'ta, 3 bin yıllık telkari sanatının ilk kadın ustası
Mardin'in Midyat ilçesinde, geçmişi 3 bin yıl öncesine dayanan telkari gümüş işleme sanatı arık bir kadın ustasının elinde şekilleniyor.
Türk Patent ve Marka Kurumunca coğrafi işaret belgesiyle tescillenen Midyat Telkari Gümüş İşleme sanatını Midyat'ta artık bir kadın usta gelecek nesillere aktaracak.
Kimi zaman atölyede üretim yapan, kimi zaman da gelen yerli ve yabancı müşterilerle ilgilenen Midyat'ta kadim sanatın ilk kadın ustası Münevver Akbulut, yaptığı tasarımlarla hayranlık yaratıyor.
Bölgede yaşayan Süryani ustalar tarafından günümüze kadar ulaştırılan telkari gümüş işleme sanatını öğrenen Midyatlı 27 yaşındaki Münevver Akbulut kendi atölyesini ve işyerini kurdu. Midyat Meslek Yüksekokulu Takı Tasarımı ve Kuyumculuk Bölümünü bitiren Akbulut, öğrendiği bilgilerle üretimini yaptığı bir birinden güzel gerdanlıkları, kolyeleri, küpeleri, yüzükleri kendi işyerinde satışa sunuyor.
Heja (Değerli) ismini verdiği atölye ve işyerinde yaptığı el işi ürünleri satışa sunan Akbulut'un müşterileri arasında şehir sakinlerinin yanı sıra ilçeye gezmeye gelen turistler büyük ilgi gösteriyor.
İlk kadın telkari ustası Münevver Akbulut, "Midyat’ta bir bayan olarak ilk defa telkari işçiliğini bilen bir bayan olarak ben kendime ait şahsım olarak bir tane mağaza açtım. Dışarıdan gelen müşterilere, turistlere gösteriyorum ve çokta memnun kalıyorlar. Güneydoğu’da ilk defa bir bayanın kendine ait iş yeri açıp kendi ayakları üstünde durması daha çok onları memnun ediyor. Hele ki telkari genelde bu 3 bin yıllık sanat olduğu için genelde erkekler yapıyordu, ama şu an Midyat'ta, Mardin'de ilk defa bir bayan hem kendi mağazasını işletiyor, hem de telkari ürünlerini yapıyor." dedi.
İzmir'den Midyat'a gelen Belgin Eren, "Gurur duyduk yani. geçenlerde gelmiştik zaten çok memnun kaldık. Böyle bir bayan bu tarz işi devam ettirmesi çok gurur verici, çok güzel." dedi.
İşyerinden telkari ürün sipariş veren Zilan Aktürk ise, " Buraya Münevver ablanın gümüş telkari dükkanına geldik. burada daha güzel gümüş işlerine baktık. burada daha hoşumuza gittiği için buradan kolye siparişi aldık, hayırlı olsun." dedi.
Enes Arslan da, "Ben buraya bir yüzük bakmaya geldim. Süryani yüzük tasarımına bakıyordum. Bir baktım buraya geldim Münevver abla buradaymış. Normalde Süryaniler yapıyor bunu. Baktım Münevver abla Müslüman, bunları böyle yapıyor. Kendisi burada tasarımını yapıyor. İlgi duymaya başladım, bir desteğim olsun istedim." dedi.
Bahar Aluk ise, "Bugün telkari gümüş yerine geldik, bir abla vardı, çok iyiydi. bize çok iyi şeyler gösterdi. kendime bir gümüş kolye almak istedim, sipariş verdim. Çok ilgilendi. kendisi tasarlamış" dedi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.