Midyat’ta 21 Şubat Dünya Anadil Günü

Midyat’ta 21 Şubat Dünya Anadil Günü

Mıhallemi Derneği Başkanı Mehmet Ali Aslan ve Şemikan Çalışma ve Dayanışma Birliği Başkanı Bozo Bilal Acar, 21 Şubat Dünya Anadil Günü nedeniyle yazılı açıklama yaptı.

A+A-

Mıhallemi Derneği Başkanı Mehmet Ali Aslan ve Şemikan Çalışma ve Dayanışma Birliği Başkanı Bozo Bilal Acar, 21 Şubat Dünya Anadil Günü nedeniyle yazılı açıklama yaptı.

Mıhallemi Derneği Başkanı Mehmet Ali Aslan, bir halkı halk yapan en önemli unsurun dil olduğunu belirterek, dilin kendini koruyarak ve geliştirerek geleceğe aktarabilmesi için devletlerin bütün dillere bütçe ayırıp Anadilde eğitimi zorunlu kılması gerektiğini ifade etti.

İnsanların anadilleri ile düşünüp konuşması ve yazmalarının önünün açılabilmesi için bir an önce eski yerleşim yerlerinin kadim isimlerinin iade edilmesi gerektiğini açıklayan Aslan, “Toplumsal barış yolunun, toplumun konuştuğu dilleri kabul etmek ve yasal güvence ile onlara toplumda adil bir kullanım alanları sağlamak gerekiyor.

“FARKLI DİL VE LEHÇEDE YAYIN YAPMALIDIR”

Şemikan Çalışma ve Dayanışma Birliği Başkanı Bozo Bilal Acar da, her halkın kendi kültürünü, kendi tarihini ve kendi kimliğini ancak kendi anadiliyle geleceğe aktarabileceğini söyleyerek, “ TRT bünyesinde bazı dil ve lehçelerde yayın yapılmaktadır. Bugün Türkiye’de hala varlığını koruyan birçok dil ve lehçe var. Biz isteriz ki Süryanice, Mıhallemice, Lazca ve diğer tüm dil ve lehçelerde yayın yapılsın. Bunun kimseye bir zararı olmaz. Aksine Türkiye halklarının birlik ve kardeşlik duygusunu pekiştirici bir adım olur” diye konuştu.

“DİLLER VE LEHÇELER BAKANLIĞI KURULSUN”

Her dilin kendini yaşatma ve geleceğe taşıma hakkı olduğunu kaydeden Acar, şunları ifade etti:

“Bizler, zenginlik olarak gördüğümüz farklılıkların korunmasından yanayız. Türkiye’de yaşayan çok çeşitli diller ve lehçeler için bir bakanlığın kurulması ya da en azından bir bakanlığa bağlı bir birimin kurulmasını istiyoruz. Her üniversitenin bulunduğu o yörenin dilleri ve lehçeleri hakkında bilimsel araştırma yapma mecburiyeti getirilmelidir. Bu tür çalışmalar insanları birbirine daha da yakınlaştıracak faaliyetlerdir.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
9 Yorum