Midyatlı Öğrencilerden Bilimsel Duyarlılık
Öğrencile, “Maziye Edebi Bir Yolculuk ve Dünden Yarına Köprü” adlı proje kapsamında köy köy dolaşarak sözlü edebiyat ürünleri derledi.
Midyat Aziz Önen Lisesi'nin yaklaşık 80 öğrencisi, okulun Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenlerinden Hasan Tunç'un öncülüğünde başlatılan “Maziye Edebi Bir Yolculuk ve Dünden Yarına Köprü” adlı proje kapsamında köy köy dolaşarak sözlü edebiyat ürünleri (halk edebiyatı) derleme çalışması yaptı.
Midyat merkez ve köylerindeki edebi zenginliğin keşfedilmesi ve bu zenginliğin yazıya geçirilerek korunup gelecek kuşaklara aktarılması ayrıca genç kuşak ile yaşlı kuşak arasındaki iletişimin güçlendirilmesi ve gençlerin yaşlı kuşağı keşfetmesi amacıyla başlatılan proje kapsamında okulun 10-A ve 10-B sınıfı halk edebiyatı derleme çalışması yaptı. Birer halkbilimci gibi yola çıkan öğrenciler yaşlılarla yüz yüze görüşüp sohbet ederek halk hikâyeleri, atasözleri, deyimler, bilmeceler, fıkralar, oyunlar ve yaşanmış hikâyelerden oluşan sözlü edebiyat ürünlerini derlediler.
Öğretmenleri rehberliğinde tez yazım kurallarını dikkate alarak ürünleri titizlikle yazıya geçirip tez formatında birer kitap hazırlayan öğrenciler, bilimsel nitelikte bir çalışma yaparak başta halkbilimi ve edebiyat olmak üzere akademi dünyasına katkı sunmuş olmanın ve derledikleri edebî ürünlerin korunup yaşatılmasını sağlamış olmanın haklı gururunu yaşıyor.
Bu projeyi, öğrencilerin yöredeki edebî zenginlikler konusunda farkındalık ve duyarlılık kazanması amacıyla başlatıldığını söyleyen Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Hasan Tunç, öğrencilerin projedeki özverili tavrının ve kitap hazırlamanın hale gelmesiyle yaşadıkları gurur ve mutluluğun kendisini de çok mutlu ettiğini belirtti.
TORUNLARLA DEDELERİ BULUŞTURDUK
Projenin bir diğer amacının da ‘’torunlarla dedeleri buluşturmak’’ olduğunu belirten Tunç, sözlerine şöyle devam etti:
“Bugünkü ilköğretim ve lise gençliğinin yaşlılarla iletişimi maalesef yok denecek kadar zayıf, hatta birçok ailede tıpkı “Dedemin İnsanları” filmindeki gibi bir “dede-torun çatışması” söz konusu. Yeni nesil, yaşlıların deneyimlerini, hatıralarını birikimlerini keşfedemiyor, yaşlıları ‘’cahil’’ gördükleri için keşfetmek gibi bir kaygı da taşımıyorlar maalesef. Hâlbuki asıl cahillik, cahilliğin ölçütünün okuma yazma bilgisi olduğunu sanmak ve yaşlılarımızın birikimlerini keşfetmek yerine onları cahil olarak nitelendirip geçiştirmektir. Bu proje ile biraz da, kültürel yozlaşmanın ürünü olan bu olumsuz durumu değiştirmektir hedefimiz. Bunun için ilk olarak, gençlerin yaşlılarla iletişim kurması gerekiyordu. Gençlerimizin yaşlılarımızla sohbet ederek onların dünyasını keşfedip onların birikimlerinden yararlanmasını sağlamak; böylece yaşlılara karşı olan olumsuz ve lakayt tutumun değişmesini sağlamaya çalıştık. Öğrencilerin bu çalışmalardan sonra eski kuşaklara karşı daha duyarlı, daha meraklı ve daha ciddi bir düşünce taşımaya başladıklarını görmek beni oldukça sevindirdi.”
Bu tarz çalışmaların üniversitelerde ‘’tez’’ olarak hazırlandığını vurgulayan Tunç, öğrencilerin çalışmaları sonucu oluşan 80 adet kitapçığın Midyat Aziz Önen Lisesi Okul Kütüphanesi’nde muhafaza edileceğini ve birçoğunun birer kopyasının da Çukurova Üniversitesi ve Mardin Artuklu Üniversitesi’ne hediye edileceğini kaydetti.
İLKKEZ SOHBET ETTİK
Okulun 10. sınıf öğrencilerinden Nursima Acar, “Bu çalışmaya henüz başlamamışken şöyle düşünüyordum. Nasıl olacak bu iş, kime söyleyeyim, kim bana hikâye anlatacak. Meğer öyle değilmiş. Ben ninelere, dedelere bir sordum onlar bin söylediler. Anladım ki onlar bile benden daha istekli çıkmışlardı. Aslında burada bizi bu konuda cesaretlendiren ve bize yol gösteren Hasan Tunç öğretmenimiz olmasaydı. Bu eserimiz ortaya çıkmamış olacaktı. Öğretmenimiz sayesinde uyandık ve beklide ilkkez dedelerimiz ve ninelerimizle hoş bir sohbet ettik” diye konuştu.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.