Midyatlı Öğrenciler Tübitak Yarışmasına Katılacak

Midyatlı Öğrenciler Tübitak Yarışmasına Katılacak

Midyat, Tübitak Yarışmasında 2 Proje İle Temsil Edilecek...

A+A-

Midyat ilçesindeki öğrencilerin hazırladıkları projeler Türkiye Bilimsel Teknik Araştırma Kurumu’nun (TÜBİTAK) ortaöğretim öğrencileri arasında düzenlediği proje yarışmasına katılmaya hak kazandı.

Geleceğin bilim insanlarını yetiştirmek amacıyla TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı’nca Bilgisayar, Biyoloji, Temel Fizik, Uygulamalı Fizik, Kimya, Matematik, Coğrafya, Psikoloji, Sosyoloji ve Tarih dallarında düzenlenen “Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışmasına” Midyat’ta bulunan Şenköy Çok Programlı Lisesi ve Endüstri Meslek Lisesi öğrencilerinin proje başarısı damgasını vurdu.

Tarih ve Sosyoloji dallarında Tübitak Malatya Bölge Final Sergisine katılmaya hak kazanan Şenköy Beldesi Çok Programlı Lisesi ve Endüstri Meslek Lisesi’nin idarecileri ve öğrencileri, Kaymakam Oğuzhan Bingöl’ü makamında ziyaret etti. Ziyarete İlçe Milli Eğitim Müdür Vekili Şirin Avcı, Şenköy Çok Programlı Lisesi Müdürü Öztekin Akçay, Endüstri Meslek Lisesi Müdürü Münir Altunkaynak, proje danışman öğretmenleri ve öğrenciler katıldı.

Bu yıl 44.kez düzenlenecek olan yarışmanın ön elemelerini başarıyla geçen Şenköy Çok Programlı Lisesi ve Endüstri Meslek Lisesi’nin 2 projesi Malatya’da yapılacak olan bölge yerışmasına davet edildi. Malatya bölgesi TÜBİTAK proje jürisinin ön değerlendirmeleri neticesinde 405 projeden 72’si birinci aşamayı geçti. Aşama atlayan projeler Malatya ilinde 25–29 Mart 2013 tarihleri arasında İnönü Üniversitesi Kültür ve Kongre Merkezi’nde sergilenecek. Malatya’da 29 Mart’ta yapılacak değerlendirme ve ödül töreniyle, alanında ilk üçe giren projeler daha sonra TÜBİTAK Malatya Bölgesi’ni temsilen Ankara’da yarışacak.

Midyat’ta eğitim öğretim veren Şenköy Çok Programlı Lisesi öğrencilerinden Özlem Araz ve Sümeyye Aksoy’un Tarih dalında hazırladığı ‘Güneydoğu’da bir kimlik çözümlemesi: Mıhallemiler’ projesi ve Endüstri Meslek Lisesi öğrencilerinden Servet Bakır ve Demet Duman’ın Sosyoloji dalında hazırladığı ‘Çok Kültürlü Bir Kent Olan Midyat'ta Kültürlerarası Etkileşim’ projesi yarışmada sergilenecek.

Tübitak Proje yarışmasına katılacak olan Şenköy Çok Programlı Lisesi proje danışman öğretmeni Ali Rıza Gündüz ile Endüstri Meslek Lisesi proje danışman öğretmeni Sevim Avcı hedeflerinin yarışmada Midyat’ı en iyi şekilde temsil ederek dereceye girmek olduğunu söylediler.

“PROJEMİZ TOPLUMSAL SORUNLARA ÇÖZÜM OLABİLİR”

Mardin’den TÜBİTAK yarışmasına katılmaya değer bulan dört proje arasında bulunmaktan dolayı büyük sevinç yaşadıklarını ifade eden Proje Danışman Öğretmeni Ali Rıza Gündüz, Mıhallemilerin kimlik algıları üzerine bir araştırma yaptıklarını söyleyerek, şunları kaydetti:

“Yaptığımız araştırmada Mıhallemiler alt kimlik olarak Arap asıllı olmalarına rağmen üst kimlik olarak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı kavramını benimsemiş, kendilerini Türk olarak algılayan ve Türk olarak hisseden bir etnik unsur olarak tespit ettik. Bu tespitimizi yine toplumsal gerçekler çerçevesinde şuan bölgemizde özellikle Doğu’da ve Güneydoğu’da yaşanılan etnik problemlerle karşılaştırarak bir çözüm önerisi olarak Mıhallemi örneğini işlemeye çalıştık. Nedir buradaki çözüm önerisi? Nasıl ki Mıhallemiler farklı bir etnik kökene sahip olmalarına rağmen devlet ile barış içerisinde, birlik ve beraberlik içerisinde farklı kültürlerle bir arada yaşayabiliyorlarsa, yine Kürt sorununun çözümü bağlamında aynı şekilde Mıhallemilerin kimlik algılarını sorun üzerinde analiz edebilirsek, sorun üzerine uygulayabilrsek bölgesel problemleri de çözmüş olacağımıza inanıyoruz. Projemizin asıl amacı toplumsal problemlere ve gerçeklere dikkat çekmektir.”

“MIHALLEMİLER’İN GENETİK ŞİFRELERİNİ ORTAYA ÇIKARABİLİRSEK…”

Projelerinin terör ve Kürt sorununa bir çözüm önerisi ve bir alternatif olmasını umduklarını anlatan Gündüz, “Amacımız toplumsal barışa bir katkı sunmaktır. Bizim zaten amacımız da bu, beklentimizde bu. Peki bu nasıl olacak? Mıhallemiler nasıl ki toplum içerisinde barış ve huzur içerisinde, kardeşçe, birlik ve beraberlik içinde yaşıyorlarsa onların genetik şifrelerini ortaya çıkarabilirsek; yani bu işin formülü nedir? Bunu tespit edebilirsek ve bunu da şuan toplumsal çatışmalara sebep olan gruplar üzerinde anlatabilirsek, algılatabilirsek inşallah bölgede maalesef yakamıza yapışmış durumda olan bu Kürt sorunundan, çatışmalardan, büyük problemlerden de kurtulmuş olacağımızı düşünüyorum.” açıklamasında bulundu.

“HER BİR DİN VE ETNİSİTE FARKLI KÜLTÜR YAPILARI BARINDIRIYOR”

Hazırladıkları proje ile ilgili bilgi veren Endüstri Meslek Lisesi Proje Danışman Öğretmeni Sevim Avcı ise, “Öğrencilerimiz Midyat’ta yaşayan kültürlerin birbirleriyle nasıl etkileştiğini araştırmak istediler. Bizlerde öğrencilere proje hazırlama konusunda rehberlik ettik. Öğrencilerimiz bu araştırmayı yapmak için Hristiyanlarla, Yezidilerle ve Müslümanlarla yüzyüze görüşerek anket düzenlediler.” diye konuştu.
 
Her dinin ve her etnisitenin farklı kültür yapıları barındırdığını söyleyen Avcı, “Kültür dildir, kültür bayramdır, kültür tazilerdir, cenazelerdir. Kültür evliliktir, çocuğun doğumudur, hamileliktir. Her bir din ve her bir etnisite farklı kültür yapıları barındırıyor. Bu sebeple çok kültürlü bir kent diyoruz Midyat’a. Ama aynı zamanda Midyat’ta yaşayan farklı dinden ve etnisiteden insanların ortak davrandıklarını da görüyoruz. Mesela bir taziye olduğunda Müslüman, Hıristiyan, Yezidi demeden herkesi bir arada o taziyede veya aynı düğünde görebiliyorsunuz. Öğrencilerimiz de işte bunları teker teker bilimsel olarak araştırarak nasıl yüzyıllardır barış içinde yaşandığını, ortak kültürle birlikte yaşamı nasıl daha da güçlendirebileceklerini kanıtlamak için bu projeyi hazırladılar.” ifadelerini kullandı. 

 

sizin-medya-5.20130306004114.jpg

sizin-medya-6.20130306004128.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum