Midyat’ın Köyü’nden Münih Başhekimliği’ne

Midyat’ın Köyü’nden Münih Başhekimliği’ne

Midyatlı Süryani asıllı Prof. Dr. Fuat Şemun Oduncu, 38 yıl aradan sonra doğduğu köy olan Habsunnes’i ziyaret etti.

A+A-

Dünya’nın en iyi tıp doktorlarından biri olarak kabul edilen Midyatlı Süryani asıllı Prof. Dr. Fuat Şemun Oduncu, 38 yıl aradan sonra doğduğu köy olan Habsunnes’i ziyaret etti.

Tıp alanında elde ettiği başarılarla ismini dünya tıp tarihine altın harflerle yazdırarak ölümsüzleştiren Oduncu, doğup büyüdüğü Habsunnes Köyü’ndeki evini ziyareti sırasında, gözyaşlarına hakim olamadı.

1974 yılında Midyat’a bağlı Habsunnes Köyü’nden Almanya’nın Füssen şehrine işçi olarak göç eden Hanna ve Zehra Oduncu çiftinin 8 çocuğundan biri olarak dünyaya gelen Fuat Şemun Oduncu, doğduğu köyü ziyaret edip, yaşlıların ve çocukların sağlık durumuyla yakından ilgilendi.

Dünyanın en iyi kanser uzmanı olarak gösterilen Oduncu, Avrupa’da ilk yabancı kökenli bölüm başkanı olarak da klinik tarihine adını yazdırarak, kanser ve tıp etiği konusundaki araştırmalarıyla da aralarında “Theodor Fontane Ödülü”, “Vinzenz Czerny Ödülü”, “Geschwister Boehringer Ingelheim Vakfı Manevi İlimler Ödülü” gibi önemli uluslararası ödüller bulunan çok sayıda tıp ödülünün de sahibi. Oduncu, izinli olduğu zamanlarda Hindistan’da, Afrika’da ve Güney Amerika’nın yoksul ülkelerindeki hastanelerde gönüllü olarak çalışıyor. 

Beş yıldan beri Münih Ludwig Maximillian Üniversitesi Kliniği hematoloji ve onkoloji bölümü başkanlığının en genç profesörü olarak sürdüren Midyatlı Süryani kökenli Prof. Dr. Fuat Şemun Oduncu, Türkçe, Süryanice, Mıhallemice/Arapça, Almanca, İtalyanca, İngilizce, Fransızca, İspanyolca ve Latince biliyor. Oduncu özellikle Arap prensleri ve şeyhlerinin çok güvendiği kanser uzmanı olarak bilinmektedir.

MIHALLEMİ DERNEĞİ DAVET ETTİ
Çeşitli nedenlerle yurt dışına göç eden insanları doğdukları topraklara davet ederek geçmişleri ile gelecekleri arasında bir köprü vazifesi gören Mıhallemi Derneği, tersine beyin göçü gerçekleştirmeyi hedefleyerek dalları kökenleriyle buluştuyor. Dernek daha önce de Midyatlı Dünya boks şampiyonu Roberto Belge ve Süryanice alanında tüm Dünya’da otorite olarak kabul edilen Prof. Dr. Abdulmesih Saadi gibi ünlü isimleri Midyat’a davet etmişti.

‘BÜYÜK BİR ONUR VE ŞEREF DUYDUM’
Dört yaşında düştüğü gurbet pençesinden 38 yıl sonra ilkkez doğduğu köye Mıhallemi Derneği’nin davetlisi olarak gelmenin heyecanını yaşadığını söyleyen Fuat Şemun Oduncu, “Her şey çok değişmiş. Çok etkilendim, çok duygulandım. Burası benim ve atalarımın doğduğu ve yaşadığı çok enteresan bir köy. Bugün benim için çok özel bir gün. Dernek Başkanı sayın Mehmet Ali Aslan ve yönetim kurulu üyelerine bu nazik davetlerinden dolayı teşekkür ediyorum. Bu davetten dolayı büyük bir onur ve şeref duydum.” dedi.

‘BAŞARIMIN SIRRI ANAVATANIMDA’
Dünya’nın birçok gelişmiş ülkesinde kanser, tıp felsefesi ve tıp etiği konusunda dersler verdiğini söyleyen Oduncu, tıp ödülü alanında birçok yüksek ödül aldığını söyledi.

Başarısının özünde yatan tetikleyici gücün bu kutsal topraklardaki derin tarih, zengin kültür ve doğal hayatın azim ve gayretin eklenmesiyle meydana geldiğini belirten Oduncu, “Atalarımın kültürü hala dimdik ayakta ve canlı. Anavatımızdaki bu atmosferi soluduktan sonra kendime olan özgüvenim daha bir artmış olup, tıp alanında daha büyük başarılara imza atacağıma inanıyorum. Bu Midyat’a ilk gelişim oldu, ama son gelişim olmayacak. Sık sık ailemle birlikte artık Midyat’ı ziyaret edecem. Ben burası ile Almanya’da yaşayan akrabalarım arasında bir köprü vazifesi görecem. Akrabalarımı ve çocuklarını buraya getirip, bu tarihi, bu kültürü ve bu güzel evleri gösterecem.” şeklinde konuştu.

Fuat Oduncu gibi değerli şahsiyetlerin sadece Midyat ve Mardin’e değil, Türkiye’ye ve hatta Ortadoğu insanına büyük bir moral değeri aşıladığını söyleyen Mıhallemi Derneği Başkanı Mehmet Ali Aslan ise, şöyle konuştu:

“Kendi alanlarındaki başarıları ile Türkiye’ye, Ortadoğu’ya ve Dünya’ya ilham kaynağı olmuş Midyat’ın ve Mardin’in dünyaca ünlü simalarını doğdukları ve bir dönem yaşadıkları topraklara davet ederek geçmiş ile gelecek arasında bir köprü oluşturuyoruz. Kendi alanlarında zirvede olan bu insanlarımızı Midyat’a davet ederek insanımıza onları rol model olarak sunarak, gençlerimizi çalışmaya, bilime ve başarıya motive ediyoruz.”

Ziyaretin sonunda dernek Başkanı Mehmet Ali Aslan, ünlü tıp profesörü Fuat Şemun Oduncu’ya ’Şeyh Fethullah’ın’ özel dostluk ve kardeşlik plaketini verdi.

 

fuat-oduncu-1-copy.jpg

fuat-oduncu-12-copy.jpg

fuat-oduncu-7-copy.jpg

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
10 Yorum