Midyat'ı seçim zamanlarında mı hatırlıyorsunuz?
Nedense şu günlerde karşımıza "millet sevdalısı, hizmet aşığı, sorunları bilen, çözümlerini geliştirenler" olarak..
Yeni bir seçim sürecine girdik. Bu sürecin tüm şehirler, halkımız ve adaylar için hayırlı olmasını diliyorum.
Seçim dönemlerinin en heyecanlı tarafı aday adayların başvuru süreci ve sonrasında "kimlerin aday gösterileceği" üzerine yapılan değerlendirmelerdir. Teşkilatlara yapılan ziyaretler ile birlikte delegelerin kendi aralarında yaptıkları seçim tahminleri, adayları beğenip beğenmemeleri, kiminin yetersiz yada kiminin kabiliyetli görülmesi gibi konuşmalar hemen hemen her köşe başında yapılıyor.
Bu dönemde adayların pozitif yada negatif yönleri hakkında farklı düşünceler ortaya çıksa da olağan olmayan ve benimde üzerinde durmamız gerektiğini düşündüğüm "Buda kim, nereden çıktı?" diye zaman zaman sitemkar bir şekilde yapılan konuşmalardır.
Bir insan neden bu sözü kullanır, bu sözü söylemesine neden olan olgular nelerdir? Bir insanın herhangi bir adayla ilgili olumlu veya olumsuz düşüncesini anlamaya çalışırım, ama "Buda kim, nerden çıktı" sözünün temelinde haklılık payı var mı yok mu, arka planlarına bir bakmakta yarar olduğunu düşünüyorum.
Aslında bizim de şaşırdığımız bir durum var ki o da (ismini hiç mi hiç duymadığımız, herhangi bir zamanda ve herhangi bir yerde sosyal, kültürel etkinlikte kendisine rastlamadığımız, hatta bayramlarda, taziyelerde, düğünlerde tesadüfen bile simalarını görmediğimiz) bu kişilerin biranda "bakın ben Midyatlıyım, Mardinliyim milletvekili aday adayım" demesidir!
Zamanında okumuş, emek harcamış, alın teri dökerek devletin belli bir kademesine yükselmiş kişiler veya varlıklı işadamları sadece seçim dönemlerinde mi Mardinli, Midyatlı, Kızıltepeli, Savurlu, Ömerlili, Derikli, Mazıdağılı, Dargeçitli, Nusaybinli ve Yeşillili oluyorlar? Bu dönemlerde mi doğup büyüdükleri memleketlerini hatırlıyorlar?
Neden sadece şimdi, bunu ciddi ciddi sormak lazım...
***
NE VERDİNİZ, NE İSTİYORSUNUZ?
Bugünlerde delegelerin ve halkın karşısına çıkan aday adaylarının hangi gün mezun oldukları okullara bir destekleri, bir yardımları olmuş. Hangi gün bir Midyatlı öğrenciye bir "kurşun kalem" hediye etmişler. Hangi gün Midyat'ın bir köy okulunu ziyaret ederek oradaki öğrencilere bir "kitap" hediye etmişler. Hangi gün bir "fakiri doyurmuşlar, bir yetimin başını okşamışlar". Hangi gün başarılı olan bir öğrenciyi arayıp "tebrik" etmişler. Hangi gün bir fakir öğrenciyi "okutmak, eğitim masraflarını karşılamak" için bir sosyal sorumluluk projesinde yer almışlar. Hangi gün bulundukları makamda "şehrin sorunlarını çözmek" için girişimlerde bulunmuşlar.
“SORUNLARI BİLEN VE ÇÖZÜMLERİNİ GELİŞTİRENLER”
Ama nedense şu günlerde "en pahalı gıcır gıcır olan lüks takım elbiselerini" giyerek, yanlarına aldıkları üç beş tanıdıklarıyla birlikte milletvekili adayıyız deyip karşımıza "MİLLET SEVDALISI, HİZMET AŞIĞI, SORUNLARI BİLEN VE ÇÖZÜMLERİNİ GELİŞTİRENLER" olarak çıkıyorlar. Hiç düşünmezler mi, bu kadar yıldır "BİZ NE EKTİK, NE BİÇECEĞİZ" diye. Birde ziyaret ettikleri yerlerde ahkam kesmeleri, bol bol nutuk atmaları, sözüm ona "PROJELERİNİ" anlatmaları hiçte inandırıcı olmuyor, güven vermiyor. Onları dinleyenlerde tebessüm edip geçiyorlar zaten.
BİR İKİ TOKALAŞMAYLA OLUR MU?
Aday adayları her gittikleri yerde sağa sola gülücük dağıtıyorlar, selam veriyorlar. Her karşılarına çıkan kişiyle tokalaşıyorlar. (Nede olsa bu dönemde lazım olan bu). Başka bir zaman olsa, belki de bulundukları şehirlerde ben Mardinliyim, Midyatlıyım deseniz saklanacak delik ararlar, belki de ben Midyatlıyım demekten gocunurlar. Şunu da belirtmeden geçmeyeyim; selamlaşmak Peygamber Efendimizin güzel bir sünneti, fakat bu dönemde bunun bu maksatla yapıldığını da düşünmüyorum. Bu saydıklarım genel olsa da hak yememek adına birkaç kişiyi bunun dışında tutabiliriz. Ayrıca unutmayalım ki bizim halkımız kimin ak, kimin kara olduğunu gayet iyi biliyor ve gayet iyi tanıyor.
Birde çoğu adayın gazetecileri köle gibi gören zihin dünyaları, nezaketten yoksun tutumları hiçte hoş değil. Bu anlayışta olanlar mı bizi, bu halkı mecliste temsil edecek. Allah korusun.
***
Türkiye'nin ve Mardin'in siyasi tarihinde önemli bir yeri olan Midyat'ın ilk defa 2011-2015 döneminde mecliste bir milletvekili temsilcisi olmadı. (Aslında mecliste oldukları dönemde de memleketlerine bir hizmet getirdiklerini görmedik, varlıkları ile yoklukları belli değildi). Özellikle bu dönem Midyatlılar kendilerinden olan bir ismin mecliste temsil edilmemesinin acısını çok çekti ve hala da çekmeye devam ediyor. Bir yetim gibi ortada kaldık hepimiz, şehrin hiçbir sorunu ile ilgilenilmedi.
BAŞARI KARNELERİ DÜŞÜK
Ha bu arada hatırlatmakta yarar var; Ak Parti'nin bu dönemki Mardin milletvekillerini toplasanız 10 defa Midyat'a gelmemişlerdir. Bir gün olsun sivil toplum kuruluşlarıyla, muhtarlarla, esnafla, kanaat önderleriyle bir toplantı yapmamışlardır. Sorunları bırakın dinlemeyi, hal hatırlarını bile sormamışlar. Milletin vekili olmanın şekli şemali bu mudur, yoksa bu Mardin'e has bir durum mudur? Mevcut Ak Partili vekillerin yereldeki performans karneleri eksilerle doluyken ve 30 Mart mahalli seçimleri ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin başarısızlıkları ortadayken yine aday gösterilecekler mi? Partinin yetkili organlarından isteğimiz; lütfen bunları tekrar başımıza bela etmeyin.
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, parti genel merkezi ve yetkili organların bu tablodan haberdar olduklarına inanmak istiyorum. Merkezi bir konumda bulunan Midyat'a uğramayan vekiller, acaba hiç Dargeçit'e, Savur'a, Ömerliye, Mazıdağı'na, Derik'e, Nusaybin'e hiç uğramışlar mıdır? Mevcut vekiller Mardin'e ne tür hizmetlere aracı olmuşlar? Ben bu konuda bilgi sahibi değilim, bilenler varsa beni de bilgilendirseler sevinirim.
ELİNİZİ VİCDANINIZA KOYUN
Tabi ki partilerin milletvekili adaylarını belirlemesi için önümüzde daha uzun ve önemli bir süreç var. Seçime girecek partiler kendilerine başvuran adaylar arasından en doğru kararı vermek için araştırmalarını yapacak, anketlerini, temayül yoklamalarını düzenleyecek. Mardin’de Ak Parti teşkilatı 1 Mart 2015 Pazar günü temayül yoklamasını yapacak. Teşkilat yönetim kurulu üyeleri ile kadın kolları ve gençlik kolları üyeleri aday adaylarına birada oy verecek. O gün delegelerin ellerini vicdanlarına koyarak, en doğru kararı vereceklerinden hiç şüphem yok. Partilerin çok titiz çalışmalarına rağmen bazen onların da beklentilerini karşılayamayan adaylar çıkabildiği gibi, bazen de beklenenin çok üzerinde performans sergileyenlerde olabiliyor.
Temennimiz Mardin için, Midyat için en doğru kararın verilmesidir.
***
Bu arada AK Parti, aday adaylık başvurusu için özel aidat olarak erkek adaylardan 5 bin lira, kadın adaylardan 2 bin 500 lira aldı. En son aldığım bilgilere göre, Mardin de 117 kişi Ak Parti’ye aday adaylığı başvurusu yaptı. Adaylardan alınan adaylık ücretleri ile Mardin’e bir ana okulu yaptırılmasını öneriyorum. Umarım partinin yetkili organları bunu dikkate alır. Gönlüm tabiî ki ana okulunun Midyat’ın herhangi bir köyünde yapılmasından yana...
Halis İŞ - SİZİN MEDYA
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.