’Kadına Hakları’ Konulu Seminer
Midyat’taki kurum ve kuruluşların ortaklaşa düzenlediği “Kadına Yönelik Şiddet ve Kadın Hakları” konulu seminer büyük ilgi gördü.
Midyat’ta, 'Kadına yönelik şiddet ve kadın hakları' konulu seminerde konuşan polis memuru Gamze Deniz, kadının iş yaşamındaki sıkıntıları anlatırken, "Benim başıma şöyle bir olay geldi. Benim bir üst amirim sırf bayan olduğum için araç kullanmamı yasakladı. Ben bununla mücadele etmek için bayağı bir zaman harcadım" dedi.
Midyat Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Büro Amirliği, Mardin Barosu Midyat Temsilciliği, ÇATOM, İlçe Toplum Sağlığı Merkezi ve İlçe Müftülüğü, Hacı Cemil Çelik Kız Kuran Kursu Konferans Salonu’nda ’Kadına yönelik şiddet ve kadın hakları’ konulu semineri düzenledi.
"KANUNLAR KADINLARIN LEHİNDE"
Hacı Cemil Çelik Kız Kuran Kursu Konferans Salonu’nda düzenlenen ve yaklaşık 500 kişinin izlediği seminerde ilk olarak konuşan Mardin Barosu avukatlarından Halil Altunkaynak, kanun maddelerini incelediği zaman bir erkek olarak ürktüğünü belirtti. Altunkaynak, "Bir kadın isterse eşini direk cezaevine gönderebilir. Yani işte, bana tokat attı falanla uğraşmasına da gerek yok. Aslında kanunlar Türkiye Cumhuriyeti’nde kadınların lehinedir. Eğer haklarınızı öğrenirseniz, inanın bir erkek, şu mevcut kanunlarla kadınların önünde çok çok acizdir. Bunu bir hukukçu olarak söylüyorum. Çok risktedir bir erkek inanın. Dolayısıyla kanunlarda bir sıkıntı yok. Gerçekten kanunlar kadını koruyor. Tek yapmanız gereken şey hakkınızı iyi bilmektir" dedi.
"BAYANIZ DİYE BİZİ BÜRODA, EVRAK İŞİNDE ÇALIŞTIRIYORLAR"
İlçe Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Büro Amirliği’nde görevli kadın polis memuru Gamze Deniz de yaptığı konuşmada, kadına yönelik şiddete sadece ev kadınlarının uğramadığını söyledi.
İkinci planda olan kadının iş yaşamında da zorluklar olduğunu belirten polis memuru Deniz, "En önemli sıkıntımız bayanız diye ne yapıp edip, bizi büroda çalıştırırlar. Evrak işinde çalıştırırlar. Bir sürü yeteneğimiz olmasına rağmen, o yeteneğimizi geliştirip kendimizi daha net ifade edebileceğimiz, hatta başarılı olacağımız alanlara geçmekte çok zorluk çekeriz. Hala bir üst seviyeye çıkmak için ne yazık ki cinsiyet ayrımcılığına maruz kalırız. Birçok yerde bayan müdür, bayan amir görebilirsiniz veya bayan komiser görebilirsiniz ama ne yazık ki hala onlar da cinsiyet ayrımcılığına maruz kalmaktadırlar. Dilerim bu sorunları hep birlikte tüm kadınlar ve bize destek veren beylerle beraber aşarız" diye konuştu.
"KADIN KİMLİĞİM NEDENİYLE HAKARETE UĞRADIM"
Kadın olmasından dolayı polislik mesleğinde çok büyük sıkıntılar yaşadığını aktaran Gamze Deniz, bir üst amiri tarafından bayan olduğu için araç kullanmasının yasaklandığını ifade ederek, şöyle dedi:
"Benim başıma şöyle bir olay geldi. Benim bir üst amirim sırf bayan olduğum için araç kullanmamı yasakladı. Ben bununla mücadele etmek için bayağı bir zaman harcadım. Hatta bir an istifa etmeyi bile düşündüm, çünkü cinsiyet ayrımcılığına maruz kaldım. Benim cinsiyetime, kadınlık kimliğim nedeniyle hakarete uğradım. Bu benim çok ağrıma gitmişti. Bu yüzden istifa bile etmeyi düşündüm, biraz sonra kendi kendime dedim ki; hayır neden istifa edeyim ki? Bu onun görüşü, bu onun düşüncesi, onun yüzünden ben hayatımı, geleceğimi engellememem gerektiği kanaatine vardım. İşime devam ettim ve araç kullanmaya da devam ettim. Maalesef bu sorunları hala yaşıyoruz, hala da yaşanıyor. İnşallah üstesinden geleceğiz. Yılmak yok, yola devam. Bu dünyada biz de varız. Ben kadın olduğum için de çok mutluyum."
Seminer konuşmacılar ÇATOM Sorumlusu Gülten Erol ve Kuran Kursu Öğretmeni Canan Yeşildağ’ın sunumlarının ardından soru cevap bölümü ile son buldu.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.