
Kadın Ve Siyaset Eğitimi
Midyatlı Kadınlar Siyasete Hazırlanıyor...
Yerel seçimler yaklaşırken, yerel seçimlerde aday olmak isteyen veya aday olan kadınlar için Midyat’ta eğitim verilmeye başlandı.
Mardin Kadın Eğitim ve İstihdamı Destekleme Derneği (Makider), Kadın Dostu Kentler (Kader), Midyat ve Dargeçit ilçelerinin Çok Amaçlı Toplum Merkezleri (Çatom) iştiraki ile kadınlara ücretsiz siyaset eğitimi veriliyor.
Farklı siyasi görüşlere sahip Kadınların seçimlerde aday olmalarını teşvik etmek ve yerel yönetimlerde seçilmiş kadın sayısını arttırmak amacıyla ‘Kadınlar Siyasete Hazırlanıyor’ başlıklı bir eğitim projesi hazırlandı.
Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ve İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü ortak programı kapsamında yerel düzeyde toplumsal eşitliliğin güçlendirilmesi için ‘Kadın Dostu Kentler Projesi’ programı kapsamında ‘Kadınlar Siyasete Hazırlanıyor’ başlığı altında çeşitli meslek grupları, emekli ve ev kadınlarına yönelik eğitim veriliyor.
KADINLARI SİYASETE HAZILIYORUZ
Proje Koordinatörü Makider Derneği Başkanı Seyhan Mungan, kadını siyasette daha güçlü kılmak, toplumsal cinsiyet konularında farkındalık yaratmak amacıyla yola çıktıklarını söyleyerek, “Karar alma mekanizmasının en önemli ayağı siyasettir. Midyat ve Dargeçit ilçelerinde ilk kez kadınları siyasete hazırlamaya yönelik bu eğitim veriliyor. Kadınlar çok istekli ve beklediğimizden daha çok fazla bir katılım oldu. Buda bizi mutlu etti. Kadınlarımızın karar alma mekanizmalarında temsiliyetinin eşit oranda olmaması nedeniyle böyle bir projeyi hayata geçirdik. Projemiz ile siyasete girmeye niyetli olan veya bu potansiyeli taşıyan kadınlara ulaşıp onları hazır hale getirmeyi hedefliyoruz. Ümidimiz bu eğitimlerle kadınlarımızın siyaset alanına girmeye daha çok cesaret kazanmalarıdır. Tabiî ki siyaseti partilerinde kadınları seçilebilir yerlerden aday göstermeleri önemlidir.” dedi.
YATIRIMLARDA KADINLAR GÖZ ARDI EDİLİYOR
Kadınları bu eğitim programları sonunda donanımlı birer politikacı altyapısına sahip olarak görmek istediklerini söyleyen Mungan, şöyle konuştu:
“Belediyeler yatım ve projelerini hazırlarken maalesef hep erkeksi düşünüyorlar. Erkekler sorunları direk yaşayanlar olmadıklarından kadınların hayatını kolaylaştıracak uygulamaları da düşünemiyorlar. Bebek arabasıyla yolda yürüyen erkekler değil, kadınlardır. Ama nedense kaldırımlar buna uygun yapılmıyor. Geceleri sokakta dolaşmak, karanlık yerler erkekler için sorun oluşturmazken, ama biz kadınlar için aydınlatmanın olmadığı bir sokakta yürümek son derece sorundur. İşte bu ve benzeri ayrıntılar kadın yöneticilerin olmadığı yerlerde maalesef düşünülemiyor. Hep göz ardı ediliyorlar. Kadınların yerel yönetimlerde olmalısını bizler çok önemsiyoruz. Çünkü insanların hayatını kolaylaştırıcı kararların alındığı yerlerdir belediyeler. Bu programla kadınların siyasete katılımına ve toplumsal açıdan kadınların hayatını etkileyen konulara ışık tutacaklarına inanıyoruz.”
KADIN- SİYASET EĞİTİM PROGRAMI
Program kapsamında, insan haklarından ekonomiye, savaşlardan ev içi ilişkilere, kadın emeğinin görünür-görünmez hallerine, devlet ve merkezi siyaset kurumlarından sivil toplum örgütlerine kadar pek çok farklı alanda kadın ve siyaset ilişkisi konularında sunum yapılacak. Katılımcılara konuları, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu Toplumsal Cinsiyet Programı Koordinatörü Meltem Ağduk, Avukat Sema Artık, Avukat Ruşen Bingül ve eski belediye meclis üyesi Deniz Beşenk anlatacak.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.