İki Portre, Sonuç Ve Kazanım
Portre 1 : Ali İhsan KALMAZ;
Hayatı hakkında,çıkarılan "HÜRRİYET ŞEHİDİ ALİ İHSAN KALMAZ" kitabı dışında pek bir bilgi olmamakla beraber Atatürk'ten sonra Anıtkabir'e defnedilen ilk 5 cenazeden biridir Şehit teğmen Ali İhsan Kalmaz'ın cenazesi. (28 yıl sonra Anıtkabir’den naaşları alınarak Cebeci’ye gömüldüler.)
22 yaşındaki genç topçu teğmen, 27 Mayıs gecesi Büyük Postane’yi teslim almaya çalışan Darbeci Harbiyelilerden biriydi. Darbecilere karşı direnen polisi teslim aldıktan sonra paniğe kapılan bir jandarma askerinden çıkan kaza kurşunuyla hayatını kaybetmiştir.
27 Mayıs darbecileri, bazı gençlerin (5 kişi) ölümlerini de “hürriyet şehitleri” olarak kutsamış ve isimlerini çok sayıda okul, gemi vb kamusal alanlara vererek ölümsüzleştirmiştir.
Portre 2 : Velit BEKDAŞ;
15 Temmuz'da gerçekleştirilen darbe girişimi sırasında F-16 savaş uçaklarıyla Ankara Gölbaşı'ndaki Özel Harekat Daire Başkanlığı'na yapılan hava saldırısında 50 arkadaşıyla birlikte şehit düşen özel harekat polisi 29 yaşındaki Velit Bektaş'ın naaşı, memleketi Mardin'in Midyat ilçesinde toprağa verildi.
Eşi Bolulu olan şehit için Bolu’da da yürüyüş yapılarak mevlit okutuldu. Şehit polisin eşi Meryem Bekdaş’ın Beşkavaklar Mahallesi’ndeki baba evinin önünde bir araya gelen vatandaşlar, ellerinde Türk bayraklarıyla ’Demokrasi Meydanı’ olarak adlandırılan Belediye meydanına kadar yürüdü. Yaklaşık 5 bin kişi burada İstiklal Marşı’nı okudu ve yatsı namazının ardından dualar etti.
SONUÇ ve KAZANIM
FETÖ'nün darbe girişimi yaptığı 15 Temmuz gecesi şehit düşen Gölbaşı Özel Harekat Daire Başkanlığı ve Polis Havacılık Daire Başkanlığında görevli 29 yaşındaki şehit Bekdaş'ın adı Midyat'ta eğitim gördüğü “Ali İhsan Kalmaz Ortaokulu”na verildi.
2016-2017 eğitim öğretim yılının başlaması dolayısıyla tabelası "Şehit Velit Bekdaş Ortaokulu" olarak değiştirilen okulda düzenlenen törene şehit Bekdaş'ın annesi Leyla, babası Abdülkadir ve eşi Meryem Bekdaş da katıldı. Törende şehit Bekdaş'ın öz geçmişi ve dua okundu.
İşte kaderin cilvesi 27 Mayıs darbesini yapan Teğmenin adı verilen okulun ismi yine bir darbe girişimi olan 15 Temmuz kalkışmasında darbeciler tarafından Şehit düşürülen Polis Memurunun ismi ile değiştirildi.
Türkiye’nin anayasal düzenle teminat altına alınmış demokratik kazanımlarını, milli birlik, beraberlik ve bağımsızlığımızı ortadan kaldırmayı hedefleyen menfur silahlı darbe teşebbüsü, Cumhurbaşkanı ve Başkomutan Recep Tayyip Erdoğan’ın dirayeti, hükümetin kararlı tutumu ve en önemlisi milletin sokaklara dökülerek devletine ve demokratik iradesine sahip çıkmasıyla bertaraf edilmiştir. Bu bertaraf etme sırasında 62'si polis, 5'i asker, 173'ü de sivil 240 kişi şehit oldu ve 2 bin 200 kişi yaralandı.
Bu dönemde;
Darbeyi yapandan, Darbeye engel olanların, demokrasiye sahip çıkanların kıymet kazandığı bir döneme geçiş oldu.
Darbeye karşı durarak şehit ya da gazi olan herkese devlet ve millet nezdinde sahip çıkılmıştır.
Şehitlerin isimleri unutulmamaları ve sürekli hatırlanmaları için çeşitli yerlere verilmiştir.
Şehitler ve gaziler için yurt çapında yardım kampanyaları düzenlenmiş, onlardan geriye kalanlara ve aziz hatıralarına sahip çıkılmıştır.
Tüm siyasi partiler tereddütsüz şekilde darbeye karşı duran net tavır sergilediler.
Milli birlik simgemiz olan Türk bayrağını bu dönemde herkes elinden, evinden eksik etmedi.
Milletimiz o gece köken, meşrep, parti farkı gözetmeksizin sokaklara dökülerek, ‘bizim kendi birliğimizden, beraberliğimizden, kardeşliğimizden başka güvenecek dalımız yoktur’ demiştir.
Milletimiz tüm fertleri ve kurumlarıyla, darbeci ihanet şebekesinin gerçek yüzünü görmüş ve maskesini indirmiştir. Milletimiz 15 Temmuz’da, sadece bu terör örgütüne değil, aynı zamanda benzer niyetlere sahip, benzer yöntemlere başvurmak isteyen herkese mesajını açık ve net bir şekilde vermiştir.
YAZIYA YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.