Eğitim-Sen’den Halepçe’yi Anma Töreni
Midyat’ta Halepçe Katliamı Unutulmadı...
Midyat’ta, Halepçe katliamının 25. yıl dönümü dolayısıyla anma etkinliği düzenlendi.
Irak’ın devrik lideri Saddam Hüseyin’in 16 Mart 1988’de kimyasal silahlarla vurduğu Süleymaniye kentine bağlı Halepçe kasabasında hayatını kaybeden 5 bin kişi Midyat’ta düzenlenen törenle anıldı.
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Midyat Temsilciliği tarafından Halepçe katliamının yıldönümü münasebetiyle bir anma etkinliği düzenledi.
Temsilcilik binasında akşam saatlerinde düzenlenen anma etkinliğine Eğitim-Sen Midyat Temsilcisi İbrahim Halil Efetürk, sendika üyeleri ile bazı vatandaşlar katıldı.
Halepçe olayında hayatını katledilenler anısına yapılan 1 dakikalık saygı duruşunun ardından Eğitim-Sen Midyat Temsilcisi İbrahim Halil Efetürk, Halepçe katliamına ilişkin konuşarak, katliamı kınadı.
Efetürk, tarihe kara bir gün olarak geçen 16 Mart 1988 tarihinde Halepçe’de çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 5 bini aşkın sivil Kürdün kimyasal gazlarla zehirlenerek soykırıma uğradığını söyledi.
Açıklamasında, büyük bir insanlık trajedisi olan Halepçe saldırının etkilerinin daha sonrada devam ettiğini, bugüne kadar yaklaşık 45 bin kişinin ölmesine, 60 binden fazla kişinin de sakat kalmasına neden olduğunu kaydeden Efetürk, şunları ifade etti:
“Yaşanan bu büyük katliama uluslararası kamuoyu ve uluslararası güçler maalesef sessiz kalmıştır. Halepçe’de, Cenevre Sözleşmeleri, BM Soykırım Suçunu Önleme Sözleşmesi ve Kimyasal Silahların Kullanımının Yasaklanmasına Dair Sözleşme olmak üzere tüm uluslararası sözleşmeler ihlal edilmiştir. İnsanlığa karşı işlenen en ağır suç olan ‘soykırım suçuna’ karşı uluslararası toplum tepkisiz kalarak bu suça ortak olmuştur. Tarihe ‘Halepçe Katliamı’ olarak geçen bu katliam, Kürtlerin tüm taleplerini kanla bastıran diktatör Saddam Hüseyin’in başında bulunduğu Baas Rejimi tarafından gerçekleştirilmişti. Son yıllarda İsveç, Norveç ve İngiliz Parlamentoları’nın Halepçe’de yaşananları da kapsayan ve 182 bin Kürdün öldürüldüğü Enfal katliamını, Kürtlere karşı bir ‘soykırım’ olarak kabul etmiş olmaları, yaşanan bu tradejinin tek tesellisi olmuştur. Ancak bu soykırımının üzerinden 25 yıl geçmiş olmasına rağmen, sorumluların hala uluslararası mahkemeler önüne çıkarılıp yargılanamamış olması insanlık tarihinin en büyük utançlarından biridir.”
Açıklamanın ardından katliamda hayatını kaybedenlerin fotoğraflarının yer aldığı sergi gezildi.
HALEPÇE’DE NE OLMUŞTU?
İran-Irak Savaşı sırasında, Celal Talabani liderliğindeki Kürdistan Yurtseverler Birliği’ne bağlı Peşmergeler Halepçe kasabasına girdi ve isyan başlattı. Saddam Hüseyin de Kürtlere karşı El-Enfal Harekâtı’nı düzenledi ve “Kimyasal Ali” olarak bilinen generaline, zehirli gaz bombaları kullanmasını emretti. 16 Mart 1988’de zehirli gaz bombalarını taşıyan sekiz MiG–23 uçağı tarafından Halepçe kasabasına bombardıman düzenlendi. Saldırı sonucu, Halepçe’de 5 binden fazla insan öldü; 7 binden fazla insan da yaralandı.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.