
Eğitim Bir-Sen’den başörtüsü açıklaması
Eğitim Bir-Sen Midyat Temsilcisi Abdulkadir Altay, temel eğitim kurumlarında başörtüsünün serbest bırakılması hakkında açıklama yaptı.
Eğitim Bir-Sen Midyat Temsilcisi Abdulkadir Altay, temel eğitim kurumlarında başörtüsünün serbest bırakılması hakkında açıklama yaptı.
Eğitim Bir-Sen Midyat Temsilcisi Abdulkadir Altay, Hükümetin, MEB’e bağlı okullardaki öğrencilerin kılık ve kıyafetlerine dair yönetmelikte yer alan ‘başı açık’ ibaresi ve aynı bendin son cümlesi yürürlükten kaldırılmasını olumlu bir karar olarak değerlendirdiklerini söyledi.
“YÖNETMELİK VE VİCDANLARI ARASINDA SIKIŞIYORLARDI”
Altay açıklamasında, hükümetin aldığı kararın hayırlı olması dileğinde bulunarak, “Biz yıllardır temel eğitim kurumlarında başörtüsünün serbest bırakılması ve yönetmelikte yer alan ‘başı açık’ ibaresi kaldırılmasını istiyorduk. Bu tür ibarelerin yönetmelik ve kanunlarda olmaması gerekiyor. Sınırlandırmaların tümünün kaldırılmasından yanayız. Her türlü vesayetin, dayatmanın, tek tipleştirici uygulamaların sonlandırılmasını biz talep ediyoruz. Okullarda bu yasağın kalması ile okul idarecileri ve öğretmenlerin yönetmelik ile vicdanları arasında sıkışmasının önüne geçilmiş olundu. Bu yasağın kalkmış olması birçok öğrencimizin yaşamış olduğu mağduriyeti de ortadan kaldıracaktır. Bu çalışmayı yapan, emeği ve katkısı bulunanlara teşekkür ediyoruz” dedi.
‘ANASINIFLARINI DA KAPSAMALI’
İlköğretimde öğretmenlik ve idarecilik yaptığı dönemlerde başörtüsü yasağı nedeniyle birçok öğrenci ve velinin mağduriyet yaşadığına değinen Altay, şunları söyledi:
“Başları kapalı veya başörtüsüyle eğitimlerine devam etmek isteyen çok başarılı öğrencilerimiz, ortaöğretime geçiş sınavlarında bile çok iyi puan alan öğrencilerimizin bu yasak nedeniyle moralleri bozuluyordu. Öğrencilerin okul konsantrasyonlarının eksildiğine şahit oluyorduk. Okula devam etmek istemiyorlardı. Çok başarılı olup da bir Fen lisesine rahatlıkla gitme kabiliyetine ve yeteneğine sahip öğrencilerimiz yasak nedeniyle zorunlu olarak imam hatip liselerine kayıt yaptırıyorlardı. Bu yasağın kalkmış olması başlarını örtmek isteyen öğrenci ve velileri rahatlatmış görünüyor. Başörtüsünün orta öğretimde serbestliğiyle beraber tüm eğitim kurumlarında da uygulanmasını istiyoruz. Sadece beşinci sınıf itibariyle isteyen öğrenciler değil. Anasınıfından itibaren çocuğunun başını örtmesini istiyorsa bir veli ve çocukta buna rıza gösteriyorsa bizce buna da kolaylık sağlanmalıdır.”
‘ÖĞRETMENLERE KRAVAT ÖZGÜRLÜĞÜ İSTİYORUZ’
Altay, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlara yönelik çıkarılan kılık ve kıyafete dair yönetmeliğin de acilen değiştirilmesini istediklerini vurgulayarak, kamu çalışanlarına da kılık kıyafet özgürlüğünü talep ettiklerini ifade etti. Altay, şöyle devam etti:
“Daha önce devlet dairelerinde başörtüsü ile çalışmak isteyen bayan memurlar, yasak nedeniyle bir çok sıkıntı çekiyorlardı. Hükümet bu alanda bir düzenleme yaptı ve ‘başı açık’ ifadesini kaldırdı. Fakat öğretmenlere bir kıyafet özgürlüğü getirilmedi. Bundan dolayı iki yıldır süren ‘serbest kıyafet’ eylemimiz bu sene de devam etmektedir. Kılık kıyafet özgürlüğünün erkelere de getirilmesini ve öğretmenler için kravat takma zorunluluğunun kaldırılmasını istiyoruz. Dileyen kravatı taksın, dileyen takmasın. Erkeklerin sakal ve bıyık biçimine, favorilerine, giydiği kumaşın cinsine de bakılmasına biz karşıyız. Herkes kendine neyi yakıştırıyorsa o şekilde giyinebilmelidir. Herkes kendi kılık kıyafetini seçme özgürlüğüne kavuşmalıdır.”
HÜKÜMETİN YAPTIĞI DEĞİŞİKLİK
Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullardaki öğrencilerin kılık ve kıyafetlerine dair yönetmeliğin 4. maddesinin birinci fıkrasının E bendinde yer alan 'başı açık' ibaresi ve aynı bendin son cümlesi çıkarılmıştı. Bu düzenleme ile başörtüsü önündeki bir engel daha hükümet tarafından kaldırılmış oldu.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.