Dünyanın en değerli markası

Dünyanın en değerli markası

"BrandZTM En Değerli 100 Küresel Marka" çalışmasına göre Apple, en değerli marka oldu

A+A-

"BrandZTM En Değerli 100 Küresel Marka" çalışmasına göre Apple, marka değerini yüzde 19 artırarak 182,9 milyar dolara çıkardı ve en değerli marka oldu.

WPP tarafından sunulan ve Millward Brown Optimor tarafından bu yıl yedincisi hazırlanan, yıllık "BrandZTM En Değerli 100 Küresel Marka" çalışması sonuçları açıklandı.

Dünyanın En Değerli Marka Araştırması sonuçlarına göre ilk sırada yer alan Apple, yüzde 19 büyüyerek 182,9 milyar dolar değere ulaşırken, IBM Google’ı geçerek 2’inci sıraya yerleşti. Bu yıl sıralamaya ilk kez bir Afrika markası de giriş yaptı.

Çalışma, ekonomik belirsizliğe rağmen dünyanın en büyük markalarının büyümeye devam ettiğini gösterdi. Araştırma sonucu geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Apple dünyanın en değerli küresel markası oldu. Apple yüzde 19 değer artışıyla 182,9 milyar dolarlık değere ulaştı. IBM yüzde 15 büyüme göstererek marka değerini 115,9 milyar dolara çıkarırken, sıralamadaki ikinciliğini IBM’e kaptıran Google ise 107,8 milyar dolarlık marka değeri ile 3’üncü sıraya geriledi.

8 yaşında olan Facebook, halka arzının öncesinde yüzde 74 değer artışı yakalayarak listenin en hızlı değer artışı yapan markası olurken, 33,2 milyar dolar marka değerine sahip olan şirket 35’inci sıradan 19’uncu sıraya yükseldi.

"2012 BrandZTM En Değerli 100 Küresel Marka" sıralamasındaki markaların toplam değeri yüzde 66 artarak 2,4 trilyon dolara ulaştı.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Millward Brown Küresel Üst Yöneticisi (CEO) Eileen Campbell, markaların şirketlerin sigorta poliçeleri olduğunu belirterek "Birçok kategorideki markayı zorlayan ve uzun süredir devam eden ekonomik kriz, politik belirsizlik ve doğal felaketlere rağmen, dünyanın önde gelen markaları büyümeye devam ediyor, işlerini koruyor ve geliştiriyor." dedi.

WPP’den David Roth ise şu değerlendirmeyi yaptı:

"Markalar, şirketlerin rekabetçi farklılaşma yaratmaları için yüksek fiyatlar sunmalarını ve ekonomik krize daha dirençli olmalarını sağlar. Bu yıl, teknolojiyle beslenen şirketler, ya tüketici deneyimine odaklandı ya da yükselen markalar üzerindeki kontrolü arttırdı. Apple, yeniliklerine devam ediyor ve ’lüks’ marka konumunu koruyor, ancak Samsung gelecekte Apple’a rakip olacak. 14,2 milyar dolar değeri olan Samsung başarısının büyük bir bölümünü Galaxy ürünlerine borçlu. Samsung, her yerde bulunan iPhone’a iyi fiyatlandırılmış havalı bir alternatif olarak birçok pazarda Apple’ın yerini çok başarılı bir şekilde alıyor."

-Türkiye’den listeye girebilen marka çıkmadı-

Millward Brown Türkiye Genel Müdürü Betül Khan ise, "2012 senesi için ilk kez Türkiye’de de gerçekleştirilen BrandZTM araştırmasında 8 değişik sektörde halka açık Türk markalarının değeri hesaplandı. Türkiye’nin en değerli 25 markasının belirlenmesi için yapılan bu çalışmadan Küresel 100 Marka sıralamasına girebilen marka çıkmadı. En değerli 100’üncü Küresel Marka olan DHL 7,6 milyar dolarla listenin sonunda yer alırken, en değerli 25 Türk markası listesinin başındaki markanın değeri 2,4 milyar dolar olarak hesaplandı" açıklamasında bulundu.

-"Sıralamada yer alan ilk 10 markanın 7’si teknoloji ya da iletişim markası"

Finansal verilerle tüketici marka varlığı ölçümlerini birleştiren araştırmada, sıralamada yer alan ilk 10 markanın 7’si teknoloji ya da iletişim markası olarak öne çıkarken, bu yılki araştırma, Afrika’nın ekonomik gelişiminin ve listeye ilk kez giren güney Afrika mobil iletişim markası MTN’nin altını çiziyor. MTN listeye 88’inci sıradan girdi ve marka değeri 9,2 milyar dolar olarak açıklandı.

Yine, bu yılki araştırma geleceğin ’Mobil’de olduğuna işaret ederken, mobil, durgunluk dönemlerinde tüketicinin kesintiye gitmek ya da vazgeçmek istemediği birkaç kalemden biri olarak bir noktaya kadar kendini korumayı başardı. En değerli telekom markası AT&T’nin marka değeri 68,8 milyar dolar olurken, ABD’nin en büyük mobil hizmet sağlayıcısı olan Verizon, marka değerini yüzde 15 arttırdı, şirketin marka değeri 49,1 milyar dolar oldu.
Araştırma sonuçlarına göre, Perakendeciler, tüketicilerin bağlılığını elde tutmanın ve satın alma sürecinin her aşamasında tüketicinin yanında hazır bulunmanın önemini kavramaya başladı. 34,4 milyar dolar değerindeki Walmart, Amazon’u yerinden oynatarak listenin başına geçti, Amazon’un marka değeri ise 34 milyar dolar olarak açıklandı.

-"Kadın yöneticili markalar daha iyi iş çıkarıyor"-

"BrandZTM En Değerli 100 küresel Marka" sırlamasındaki markaların yüzde 77’sinin yönetiminde kadınlar var. Kadın yöneticilerin olduğu markaların toplam ortalama değeri 27 milyar dolarla, kadın yöneticisi olmayan şirketlerin iki katı değerinde paya sahip. BrandZTM En Değerli 100 Küresel Marka çalışmasında Kadın yöneticisi olan bu markalar 5 yıllık dönemde yüzde 66’lık bir büyüme gösterirken, yönetiminde kadın olmayan şirketlerde büyüme oranı yüzde 6’da kaldı.

Araştırmaya göre, mevcut borsa endeksi ile S&P 500 karşılaştırıldığında BrandZTM En Değerli 100 portföyü’nün, son yedi yılda pozitif bir performans gösterdiği görülüyor. S&P 500 endeksinde tüm şirketler için yatırım geri dönüşü (ROI) yüzde 2,3 iken, BrandZ protfolyosu yüzde 36,3’lük bir ROI sağlıyor. Bu da, güçlü markaları olan şirketlerin hissedarlarına da yüksek değer sağladıklarını gösteriyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.