Dink davasında söz Yargıtay'da
Samast’ın temyizini inceleyecek olan Yargıtay'ın kararı davanın seyrini değiştirebilir.
ANKARA (ANKA) – İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin davada “örgüt yok” kararı vermesi gözlerin Yargıtay’a çevrilmesine neden oldu. Önümüzdeki günlerde 22 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırılan Ogün Samast’ın dosyasının temyiz incelemesini yapacak olan Yargıtay 1. Ceza Dairesi’nin vereceği karar davanın seyrini değiştirebilecek. Karar olasılıkları değerlendirilirken Samast’ın dosyasının “terör örgütü” görüşü ile bozularak, ana dava ile birleştirilebileceği belirtiliyor.
İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi Hrant Dink’in katili Ogün Samast hakkında “tasarlayarak öldürme” suçundan TCK’nın 82/1-A ve 31/3 maddeleri uyarınca 21 yıl 6 ay hapis cezası ve “izinsiz silah taşıma” suçundan 6136 sayılı yasanın 13/1 ve TCK’nın 31/3 maddeleri uyarınca 1 yıl 4 ay hapis ve 600 TL adli para cezası ile cezalandırılmasına ve tutukluluk halinin devamına karar verdi. Karara itiraz edilence dosya Yargıtay’ın gündemine geldi. Samast’ın avukat Levent Yıldırım müvekkilinin tutukluluk süresinin 5 yılı doldurduğu gerekçesiyle Yargıtay 1. Ceza Dairesi’ne başvurarak tahliyesini istedi. Geçtiğimiz hafta tahliye talebini karara bağlayan Yargıtay 1. Ceza Dairesi, 5 yıllık “makul süre sınırının” aşılmadığına dikkat çekerek tahliye talebini reddetti.
-TEBLİĞNAME ONAMA İSTEMLİ-
Kovuşturmanın usulüne göre yapılmadığının ve suçun sabit olmadığı gerekçeleriyle kararın bozulmasının istendiği dosya, Yargıtay 1. Ceza Dairesi’nin gündeminde. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ise söz konusu dosya için yerel mahkemenin verdiği 22 yıl 10 ay hapis cezasının onanması görüşünde. Başsavcılığın tebliğnamesinde, tahrik indirimi gibi unsurların reddedilmesi istendi. Tebliğnamenin, Daire kararlarında bağlayıcı niteliği bulunmuyor. Samast’ın dosyasında temyiz süreci işlerken, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Yasin Hayal ve Erhan Tuncel’in de aralarında bulunduğu yargılamada Dink’in öldürülmesinde “örgüt yok” kararı verdi. Karar, Savcısı Hikmet Usta tarafından “Örgüt yapısı ispat edildiği, anlatıldığı ve kabul edildiği halde, dosya kapsamında pek çok delilin ortaya konulmasına rağmen, mahkemece bunların hepsi göz ardı edilerek, dosyadaki delilleri iyi incelemek suretiyle örgüt yapısının olmadığı gerekçesiyle beraat kararı vermek suretiyle yasaya aykırı davranıldığı anlaşılmaktadır” değerlendirmesiyle temyiz edildi. Savcılığın temyiz talebi Samast’ın Yargıtay’daki dosyasında verilecek karar seçeneklerini artırdı.
-YARGITAY’IN ÖNÜNDEKİ SEÇENEKLER-
Mahkeme kararlarında “suça sürüklenen çocuk olarak” tanımlanan Samast’ın dosyasının seyri Yargıtay 1. Ceza Dairesi’nin vereceği kararla, “terör örgütü” eylemi çerçevesinde değerlendirilebilecek. Buna göre Daire Samast’ın dosyasında “terör örgütü” gerekçesiyle bozma kararı verip, temyiz edilen Hayal ve Tuncel’in dosyasıyla yerel mahkeme tarafından birleştirilmesini istenebilecek. Daire’nin Şemdinli Davası örneğinde olduğu gibi görevsizlik kararı vererek, dosyayı terör suçlarına bakan Yargıtay 9. Ceza Dairesi’ne gönderebilmesinin de seçenekler arasında bulunduğu belirtiliyor. Daire’nin önündeki diğer seçenek ise tebliğnameye uygun karar verilmesi. Bu durumda da Samast’a verilen 22 yıl 10 aylık hapis cezası kesinleşmiş olacak.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.