Dijital diplomaside Türkiye

Dijital diplomaside Türkiye

Kanada merkezli bir araştırmaya göre Türkiye, dijital diplomasideki etkinlikte 5. sırada yer alıyor.

A+A-

Halkların ve toplumların bulunan her yeni iletişim yöntemi ile birbirine daha çok yaklaştığı günümüzde, kökeni yüzyıllar öncesine dayanan diplomasi de artık çağa ayak uydurarak, sosyal medyayı bir yöntem olarak kullanıyor.

Kanada-Halifax merkezli ve "Media Badger" isimli, sosyal ve dijital medya araştırmaları yapan kuruluşun 2011 yılına ilişkin araştırmasına göre, dijital diplomasideki etkinlikte demokratik ülkeler sıralamasında Türkiye, ABD, İngiltere, Avustralya ve İsveç'ten sonra Hollanda ile birlikte 5. sırada yer alıyor.

Dijital Diplomasi'nin, sosyal medyanın etkinliğini Arap Baharı gibi gelişmelere de yön vermesiyle giderek artırmasıyla paralel olarak ortaya çıkan yeni bir kavram olduğuna dikkat çekilen araştırmada, günümüzde sosyal medyayı diplomasi araçlarından biri olarak kullanmada en aktif ülkelerin ABD ve İngiltere olduğu belirtiliyor. Araştırmaya göre, bu iki ülkeyi son zamanda atağa geçen Avustralya ve hemen ardından da İsveç takip ediyor. 5. sırada ise Türkiye ve Hollanda yer alıyor.

Ülkeler dijital diplomasi için sosyal medyayı genellikle duyurularını yayımlama yolu olarak kullanıp, diyaloğa girmemeye özen gösterirken, Avustralya gibi bazı ülkelerin son dönemde sorulara da yanıt verdiği ya da Twitter'da başkalarının "twit"lerini "retweet" ettiği göze çarpıyor. Ülkelerin Dışişleri Bakanlıklarının Twitter, Facebook ya da Youtube gibi sosyal medya sitelerindeki etkinlikleri izlenerek yapılan araştırmada, böyle bir yolun hükümetleri uyguladıkları politikalarda zorluklarla karşı karşıya bırakabildiği ve bazı olumsuz etkileri olabildiğine de dikkat çekiliyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.