Çözüm Süreci Midyat’a Yaradı!
Kürt sorununun çözümü için başlatılan görüşme süreci, Mardin'in tarihi ilçesi Midyat'ta olumlu yansıdı.
Kürt sorununun çözümü için başlatılan görüşme süreci, Mardin'in tarihi ilçesi Midyat'ta olumlu yansıdı. Bölgede esen barış ve huzur rüzgarı, yerli ve yabancı turistlerin Midyat'a akın etmesine neden oldu. Turistlerin ilçeye gelmesi de uzun süreden beri durgun olan Midyat esnafının yüzünü güldürdü.
Son günlerdeki huzur ve güven ortamını fırsat bilen yerli ve yabancı turistler, açık hava müzesi görünümündeki tarihi Midyat İlçesi'ne akın etmeye başladı. Türkiye'deki Süryaniler'in en fazla yaşadığı, farklı dil ve dinlere ev sahipliği yapan Midyat İlçesi'ne, günde 2 ile 5 bin arasında yerli ve yabancı turist gelmeye başladı. Midyat'ın binlerce yıllık tarihi taş evleri, hanları, cami, kilise ve manastırlarını gezen ve bol bol hatıra fotoğrafı çeken turistler, hem baharın tadını çıkarıyor, hem de özgün bölge kültürünü, tarihini ve mimarisini yakından tanıma şansı buluyor.
Adanalı Profesyonel Turist Rehberi Kudret İdemci, barış süreci ile birlikte ülkede güzel şeylerin olacağını umut ettiklerini belirterek şöyle dedi:
"Gönül ister ki tamamiyle güzel bir şekilde hiçbir endişe duymadan gezelim hem Güneydoğu Anadolu'yu, hem de Doğu Anadolu'yu. Umut ediyorum güzel şeyler olacak. İnsanların endişeleri kalktıkça, buradaki turizmde de bir canlama olacak ve esnaf da daha iyi kazanacak. Bu ülkemiz için güzel bir olay."
'GÖNÜL RAHATLIĞI İLE GELDİK VE GEZİYORUZ'
Adana'dan Midyat'ı gezmeye gelen Tülay Kütükçü ve arkadaşı Fatma Pepekal da, Midyat'a gönül rahatlığı içerisinde geldiklerini kaydederek şunları söyledi:
"Beş bayan arkadaş birlikte Midyat'a geldik. Herhangi bir sıkıntının olacağını düşünsek açıkçası gelmezdik. Hatta otobüsümüzdeki grubun yüzde doksanı bayanlardan oluşuyor. Şuan gönül rahatlığı ile geldik ve geziyoruz. Eskiden korkuyorduk bu tarafa gelmeye. Güneydoğu Anadolu olarak ilk defa bu tarafa geliyoruz. Bu güne kadar hep korktuk. Ama şu aralar, evet gönül rahatlığıyla geldik. Kesinlikle görülmesi gereken bir yer Midyat ve gidince arkadaşlarımıza da burayı önereceğiz."
'KORKULARI OLAN İNSANLAR BUGÜNE KADAR GELMİYORLARDI'
İstanbul'dan gelen grup içerisinde yer alan Tülin Uçarer ise, yaklaşık 40 kişilik grupla Midyat'a geldiklerini anlatarak, şunları söyledi:
"Türkiye'nin ve dünyanın bir çok yerini gezdik ama Midyat'ı görmemek gerçekten büyük bir kayıp olacaktı. Gelmeyenlerin de büyük bir kayıp içinde olduklarını söylemek istiyorum. Mardin, Midyat ve Diyabakır'ın, bu bölgenin çok çok değişik bir havası var, herkesin buraları görmesi gerekiyor. Buralar da ülkemizin bir parçası. Gerçekten burayı gördüğü zaman insan, bugüne kadar niye görmemişiz, niye buralar daha da gelişmemiş diye beyninden geçiriyor. Bir çok korkuları olan insanlar, bugüne kadar gelemiyorlardı açıkçası, çekinceleri vardı. Ama bugünden sonra, bu huzur ortamı olduktan sonra daha çok turistin, yurt içinden ve yurt dışından Midyat'a geleceğini, bu şekilde bölgenin de daha çok gelişeceğini düşünüyorum ve öyle de olacağını sanıyorum."
Anne ve babalarıyla tarihi konuk evini ziyaret eden 7 yaşındaki Irmak Kahraman ve Nisa Fırt isimli kız çocuklar da, Midyat'ın her yerini gezdiklerini ve çok beğendiklerini, eve gittiklerinde de bunu arkadaşlarına anlatacaklarını söylediler.
'SÜREÇTEN BİZ DE MUTLUYUZ'
Çözüm süreciyle birlikte bölgeye gezi turlarının gelmeye başladığını hatırlatan Süryani şarap ustası ve satıcısı Yuhanna Aktaş da şunları anlattı:
"Bu durum bizim bölge insanı için çok olumlu bir gelişmedir. Türkiye'de barış süreci adı altında başlayan görüşmelerinin herkes tarafından olumlu karşılandığını görüyoruz. Biz de bu durumdan mutluyuz. Bu bölgeye gelen insanlar, bu sene özellikle barış görüşmelerinden sonra, biraz daha sevinçli, daha bir umutla geliyor. Geçen yıllarda buraya gelenler bir tereddüt içindeydiler. Ama bu sene, bu bir kaç aydır, çatışmasızlık ortamı insanların yüzlerinden de anlaşılabiliyor. Herkeste bir rahatlama söz konusu. Bunu hissedebiliyoruz. Bu olumlu hava satışlarımıza da yansıyor. Satışlarımız gayet iyi. Midyat'a gelen turistler Süryani ustaları tarafından işlenen telkari gümüş işlemeli takıları veya Süryani ev yapımı organik şarabı alıyor."
'BARIŞ SÜRECİNİN HAVASI BİLE BİZE YETTİ'
Telkari gümüş dükkanı işletmecisi Mahmut Aykat ise, geçmiş yıllarda nerede yaşanırsa yaşansın meydana gelen bir olayın tüm bölgeyi olumsuz etkilediğini kaydederek şöyle konuştu:
"Bundan önceki yıllarda Midyat'ta herhangi bir olay olmamasına rağmen Güneydoğu denildi mi biz de etkileniyorduk. Ama şuan güzel bir sezon umudumuz var ve nitekim de güzel başladık. Barış sürecinin konuşulması ve bu havanın varlığı bile bize yetti. İnşallah daha güzel günler, bütün Türkiye'yi olduğu gibi Midyat'ı da bekliyor. Böyle bir umudumuz var. Güzel şeyler olacak, biz buna inanıyoruz. Midyat, gerçekten potansiyeli yüksek bir ilçe. Bunu gelip, görmek lazım. Gelen misafirlerimiz çok mutlu ayrılıyorlar.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.