Bonobo'nun da kalıtımı çözüldü

Bonobo'nun da kalıtımı çözüldü

Goril, orangutan ve şempanzeden sonra Bonobo maymununun kalıtımı da çözüldü.

A+A-

Bilimin elinde artık tüm insansı maymunların kalıtımı var.

Cumhuriyet / Bilim Teknik - Leipzig Max-Planck Evrimsel Antropoloji Enstitüsü bilim insanları Bonobo kalıtımının yüzde üçlük bir kısmının insanın kalıtımına, şempanzeninkinden daha fazla benzediğini söylüyor (Nature). Tahminlere göre Bonobo maymunları ve şempanzeler mekansal olarak çok erken bir tarihte yollarını ayırmış. Nitekim bu ikisi çok yakın akraba olmalarına rağmen tamamen farklı davranış biçimleri sergiliyor.

Ekvator Afrikası’nda yaşayan şempanzeler, yaşam alanlarına göre çeşitli gruplara ayrılır. Bonomo maymunları Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde Kongo’nun güneyinde yaşıyor. Şempanze erkekleri çok saldırgan bir biçimde aralarında savaşsalar da, söz konusu yaşam alanının korunması olduğunda işbirliği yaparak diğer gruplarla çatışıyorlar.

İşte bu davranış biçimi Bonobo maymunlarında görülmez. Yaşamları boyunca oyunbaz olan Bonobo maymunları üreme için olmasa bile cinsel yaşamlarını sürdürüyorlar. Bonobo maymunu ve şempanzenin ortak atası bir milyon yıl kadar önce yaşamış. Evrimsel ayrılıktan sonra iki maymun türü arasında gen alışverişi yaşanmamış. 1.5 ila 2.5 milyon yıl önce oluşan Kongo nehri sınır oluşturmuştu diyor araştırmacılar.

Bu maymun türleri yüzme bilmedikleri için nehri aşamamışlar. Amerikalı, İspanyol, Danimarkalı ve Avusturyalı bilim insanlarının da katıldığı araştırma henüz bir ön çalışma. Bundan sonra örneğin elde edilen sonuçların görünüş ve davranış üzerindeki etkileri öğrenilebilecek. Bilim insanları araştırma çerçevesinde Leipzig Hayvanat Bahçesi’nde yaşayan dişi Bonobo maymunu Ulindi’nin kalıtımını incelemişler.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.