Asırların geleneği mukabele sürdürülüyor

Asırların geleneği mukabele sürdürülüyor

Ramazan ayına girilmesiyle beraber Kur'an-ı Kerim'i karşılıklı olarak okumak anlamına gelen mukabele sünneti, Mardin'in Midyat İlçesindeki Camilerde sürdürülüyor.

A+A-

İslam dünyasında 14 asırdır süren mukabele (karşılıklı Kur’an-ı Kerim okuma) geleneğine  Midyat ilçesinde vatandaşlar yoğun ilgi gösteriyor.

Ramazan ayının geleneklerinden biri olan mukabele; camilerde, mescitlerde ve evlerde başladı. Peygamber Efendimizin, Cebrail (Aleyhisselam) ile Ramazan ayında karşılıklı Kur’an-ı Kerim okuması olarak bilinen mukabele geleneği, camilerde devam ediyor. Midyat'ta, Ramazan ayının ilk günü ile başlayan mukabelelere vatandaşlar da yoğun ilgi gösteriyor.

Midyatlılar, İslam dünyasında 14 asırdır süren mukabele geleneği ile mescit, cami ve evlerde hafızların dilinden dökülen Kur'an ayetlerini dinliyor. 'Toplu yerlerde yüksek sesle hatim okunurken bilenlerin gözleriyle Kuran'ı takip etmesi, bilmeyenlerin dinlemesi' anlamına gelen mukabeleler, Merkez Hacı Kasım Altunkaya Camii’nin yanı sıra şehir merkezi ve köylerdeki tüm camilerde her gün sabah ve öğle namazlarının ardından yapılıyor.

Camilerin imam hatipleri Kur’an-ı Kerim’i sesli olarak okurken, mukabeleye katılan cemaat ise cüzleri sessiz olarak takip ediyor. Ramazan ayı boyunca sesli olarak cami görevlisi veya bir hafızların okuduğu Kur’an-ı Kerim sureleri, o camide bulunanlar tarafından dinleniyor ya da takip ediliyor. Mukabele, Kur’an sevgisi aşılanmasının yanı sıra öğrenme imkanı da sağlıyor.

Mukabele sünneti ile ligli açıklama yapan Hacı Kasım Altunkaya Camii İmam Hatibi Abdulmetin Öner, "Ramazan ayında okunan Kuran'ı Kerimler ve yapılan dua ve istiğfarlar, yapılan taat ve ibadetler diğer gün ve aylara nazaran belki bin kat daha fazladır. Onun için Resulullah'ın sünnetini ihya ederekten biz de mukabeleyi ihya etmeye çalışıyoruz. Mukabele geleneği ve sünneti Resulullah döneminden beri devam etmekte ve Müslüman, İslam aleminde, ümmetinde ihya ediliyor ve günümüze kadar devam etmiş" dedi.

Mukabele programına katılan Mehdi Ocak ise, "Mukabele Cebrail Aleyhisselam ile Resulullah (sav) Ramazan'da birlikte Kuran okumuşlar. Yani Resulullah (sav) Kuran'ı Kerim'i okuyordu,  Cebrail Aleyhisselam da O'nu dinliyordu. Ramazan'da bu işlem gerçekleşiyordu. O günden bugüne yani  Resulullah (sav)'in döneminden buyana bu mukabele geleneği vardı. Bütün Müslüman memleketlerinde, Müslüman ülkelerinde bu vardı. Her cami de mutlaka mukabele okunuyor. Tabi bizim mukabelenin şöyle bi özelliği var yani sadece imamlarımız, sadece hocalarımız okumuyorlar, aynı zamanda öğrencilerimiz, cemaatimiz de buna katkı sağlıyorlar. Onlarda Kuran'ı Kerim2i okumaya çalışıyorlar" dedi.

Mukabele programına katılan Mahmut Demir de, "Mukabele programı düzenlendi. Hergün okunacak inşallah. Biz de Peygamber Efendimizin sünneti olan mukabele programını iştirak edip burada hocalarımız ile beraber hem dinledik hem de okuduk. Rabbim bu okuduğumuz Kuran'ı Kerim'i bizim için, bütün İslam Alemi için hayırlara vesile kılsın" dedi.

Mukabele programına katılan Halit Ocak da, "Buraya geldim Kuran okumaya, Mukabele yapmaya. Sünnettir. Ay da bir kez bitiriyoruz." dedi.

Mukabele programına katılan Adem Ocak da, "Ramazan'ı Şerif'te biz camiye geliyoruz, Kuran'ı Kerim okuyoruz. Seydalarımızı dileyip Kuran'ımızı hatmediyoruz" dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.