Arazi sahipleri kamulaştırma ücretine tepkili!

Arazi sahipleri kamulaştırma ücretine tepkili!

Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santralı (HES) Projesi için verdiği istimlâk bedellerine itiraz eden Dargeçit ilçesine bağlı Temelli Köyündeki vatandaşlar, avukat tutarak dava açmaya hazırlanıyor.

A+A-

Orman ve Devlet Su İşleri Bakanlığı’nın, GAP Projesi kapsamında yapacağı Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santralı (HES) Projesi için verdiği istimlâk bedellerine itiraz eden Dargeçit ilçesine bağlı Temelli Köyü'ndeki bazı vatandaşlar, avukat tutarak dava açmaya hazırlanıyor.

Atatürk Barajı'ndan sonra gövde hacmi bakımından Türkiye'nin 2. büyük, üreteceği enerji bakımından Atatürk, Keban ve Karakaya'dan sonra 4. büyük hidroelektrik santrali ve Dicle Nehri üzerindeki en büyük baraj olacak olan Ilısu Barajı'nda gerekli çalışmalar hummalı bir şekilde sürüyor.

Ilısu baraj gölü havzasında yer alan Mardin’in Dargeçit ilçesine bağlı 170 hanelik Temelli Köyü’nde arazi ve bahçeleri su altında kalacak olan vatandaşlar, DSİ’nin istimlâk bedellerine itiraz edip dava açmaya hazırlanıyor.

Temelli Köyü’nde yaşayan Mehmet Emin Keskin, Ilısu baraj gölü havzası altında kalacak arazilerin tarımsal alanları olduğunu belirterek, “Bin yıldan bu yana bu köyde yaşıyoruz. Tek gelir kaynağımız çiftçilik. Ailemizi ve çocuklarımızı arazi ve bahçelerimizden elde ettiğimiz ürünleri satarak geçindiriyoruz. Ancak tek geçim kaynağımız olan arazi ve bahçelerimiz Ilısu barajı nedeniyle istimlâk edildi. Artık tarımsal faaliyet yapacak hiçbir bir arazimiz kalmadı.” dedi.

Arazi ve bahçelerimiz çok düşük fiyata istimlâk edildiğini iddia eden Keskin, “Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan, temel atma törenine katıldığında çok umutlandık ve sevincimiz artmıştı, memleketimizin kaderi değişir diye. Bu şekilde mağdur olduk. Yetkililerden mağduriyetimizin giderilmesin istiyoruz.” şeklinde konuştu.

Ilısu barajının yapılmasına çok sevindiklerini kaydeden Mehmet Sait Korkmaz ise, tarımsal faaliyet yaptıkları arazi ve bahçelerimizin istimlâk ücretinin 2011 yılında belirlendiğini kaydederek, “Dicle nehrine yakın çok verimli arazi ve bahçelerimiz için biçilen bu fiyatlar çok düşük. Avukat tuttuk, mahkemeye başvurduk, umarız olumlu bir sonuç çıkar ve mağduriyetimiz giderilir” ifadelerini kullandı.

GENÇLERE İŞ İSTİYOR
Temeli köyünde üniversiteye hazırlanan Fırat Can da, köyde yaklaşık 500 genç bulunduğu ve bunlarda 30’unun Ilısu barajında çalıştığını kaydederek, “Bizim bölgede iş olanağı bulunmadığından köyün gençleri çalışmak için hep şehir dışına gitmek zorunda kalıyor. Herkes gibi bizlerde Ilısu barajının yapılacağını duyduğumuzda çok sevindik.  Çünkü yıllardır hep batı illerine çalışmaya giden akrabalarımız ve arkadaşlarımız hemen yakınlarında iş olanağına kavuşmuş olacaklardı. İşçi alımlarında köyümüzden sadece 30 kişinin tercih edilmesi gençlerde bir hayal kırıklığı yaşattı. Umarım bu durum düzelir ve gençlere iş olanağı sağlanır” şeklinde konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.