A.Ü.'de teleskop üretilecek
Teknokent'te uzay bilimleri ile ilgili teleskop, optik ve uydu alanında üretim yapılacak
Akdeniz Üniversitesi Antalya Teknokent A.Ş. ile Belçikalı firmalar Space Bel ve Advanced Mechanical ve Optical (İleri Mekanik ve Optik) sistemleri (AMOS) arasında imzalanan anlaşma ile Akdeniz Üniversitesi'nde uzay teknolojileri üretilecek.
AMOS firmasının Antalya Teknokent'te ofis açması ve Akdeniz Üniversitesi ile uzay teknolojileri alanında ortak şirket kurulması anlaşması kapsamında Akdeniz Üniversitesi Rektörlük Senato Salonu'nda imza töreni düzenlendi.
Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, törende yaptığı konuşmada, uzay teknolojileri konusunda hem Akdeniz Üniversitesi'nin varlığını hem de Türkiye'nin küresel gücünü ortaya koymak amacıyla dünyaya optik ve teleskop üretimi yapan AMOS ile ortak şirket kurmak için anlaşma yaptıklarını söyledi.
Anlaşma kapsamında AMOS firmasının Antalya Teknokent'te ofis açtığını dile getiren Kurtcephe, ofiste uzay ile ilgili teleskop, uzay uyduları gibi uzay bilimlerin teknolojilerinin üretiminin yapılacağını kaydetti.
Geleceğe hükmetmek isteyen ülkelerin uzaya da hakim olması gerektiğini vurgulayan Kurtcephe, ''Türkiye'nin küresel güç haline gelmesini istiyorsak, bizim de mutlaka uzaya giden tüm imkan ve fırsatlarından faydalanan ülkelerden biri olmamız gerekiyor'' dedi.
Rektör Kurtcephe, Amerika'da uzay teknolojileri alanında Silikon Vadisi'nde de ofis açma hazırlığı yaptıklarını, haziran ayı içinde ofisin açılışını gerçekleştireceklerini kaydetti.
AMOS CEO'su Claude Jamer da, Belçika'da, Amerika'da ve son olarak Türkiye'de ofis açtıklarını belirterek, ''Akdeniz Üniversitesi ile yaptığımız anlaşmayla Türkiye'de de teleskop, optik üretimi yapacağız. Türkiye'de ürettiğimiz uzay teknolojilerini dünya piyasasına sunacağız'' diye konuştu.
-İlk olarak 1 metre boyutunda teleskop üretilecek-
Antalya Teknokent A.Ş. Genel Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mustafa Helvacı ise, AMOS ile ortak yatırım anlaşmasının Türkiye'nin uzay bilimleri alanındaki gelişimine önemli katkı sağlayacağını vurguladı.
Antalya'yı sadece turizm ve tarım kenti olarak değil, teknoloji kenti olarak da görmek istediklerini anlatan Helvacı, bu alanda Antalya Teknokent olarak önemli bir adım attıklarını ifade etti.
Uzay konusunda dünyada isim yapmış, yüksek teknolojiye sahip AMOS firmasının Antalya Teknokent'te ofis açtığını ve ortak bir şirket kurduklarını kaydeden Helvacı, ''En büyük hedefimiz ortak bir teleskop üretmek. Bunun için anlaşmaya vardık. 1 metre boyutunda teleskop üreteceğiz, altyapısını hazırlıyoruz. Sıfırdan bir teleskop üreteceğiz. Uygulama hem öğrencilerimiz hem de öğretim üyelerimiz açısından verimli bir uygulama olacak'' dedi.
AMOS'un Türkiye'de ofis açmasını Türkiye'deki istikrarlı yükselişe bağlayan Helvacı, Akdeniz Üniversitesi'nin de uzay bilimleri ve teknolojileri alanındaki gelişmeleri yakından takip etmesinin işbirliğini güçlendirdiğini ifade etti.
Anlaşmanın Antalya ekonomisine önemli katkı sağlayacağını vurgulayan Helvacı, şunları söyledi:
''Antalya'nın bir yılda tarımdan elde ettiği toplam gelire baktığımızda, yaklaşık 1.9 milyar dolar civarında gelir kazandığını görüyoruz. Bir uydunun ihale bedeli ise 1.4 milyar avro. Türkiye artık patates, patlıcan, domates satmanın yanında yüksek teknoloji bilimleriyle de ilgilenmeli. Tarımdaki bir yıllık çalışmanın karşılığını bir uydudan sağlayabiliyoruz. Bu dönüşümü sağlamalı, yol haritasını oluşturmalıyız.''
Üretim ile ilgili çalışmaların başladığını bildiren Helvacı, teleskop, optik, uzay ile ilgili uydu dahil tüm parçaları üretebileceklerini ifade etti.
Fen Fakültesi Dekanı. Prof. Dr. Abdullah Aziz Ergin de, yaklaşık 3 yıl önce kurulan Uzay Bilimleri ve Teknolojileri Bölümü ile uzay teknolojilerini geliştirmeyi hedeflediklerini, yapılan anlaşma ile bu hedefi gerçekleştireceklerini kaydetti.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.