Midyat'ta kadınlara, 'şiddete karşı farkındalık' eğitimi

MARDİN'in Midyat ilçesinde, Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü, aile içi ve kadına yönelik şiddetle mücadelede farkındalık oluşturmak amacıyla eğitim programları düzenliyor. Eğitimlerle ilgili bilgi veren psikolojik danışman ve rehber öğretmen Mehmet Selim Yiğit, "Kadınlar ailenin mihenk taşıdır, aile de toplumun mihenk taşıdır. Biz burada kadına yönelik şiddetin nedenleri, sonuçları, kadına ve çocuklara etkileri, kadınların bu konuda yapabilecekleri, aynı zamanda aile içi iletişimin geliştirilmesi ve bu şekilde şiddetin önüne geçilmesi konusunda çalışmalar yapıyoruz. Kadınların kendi haklarının farkına varması, yapabilecekleri, başvurabilecekleri, destek alabilecekleri, yardım alabilecekleri kurumlar, konular üzerinde durmaya çalışıyoruz" dedi.
Midyat ilçesi Halk Eğitim Müdürlüğü'nce kaymakamlık desteğiyle kadına yönelik şiddeti doğuran ve pekiştiren olumsuz tutum ile davranışların ortadan kaldırılması, toplumsal farkındalık, duyarlılık ve bilinç kazandırmak amacıyla 'Kadın Şiddete Karşı Farkındalık' eğitimi verilmeye başlandı. Eğitimlerde katılımcılara, kadına yönelik fiziksel, cinsel, psikolojik, sözlü, ekonomik ve aile içi şiddet gibi konularda 5 gün süreyle eğitim veriliyor. Psikolojik danışman ve rehber öğretmen Mehmet Selim Yiğit tarafından slaytlar eşliğinde verilen eğitimde, şiddete uğrayan kadınların takip edecekleri yol ve yöntemler, kadına yönelik şiddete müdahaleler, şiddet mağduruna verilecek koruyucu tedbir kararları, şiddeti önleme ve izleme merkezine ulaşmanın yolları ile kadınların özel ve kamusal alandaki hakları konusunda bilgiler paylaşılıyor.
'KADINLAR, AİLENİN MİHENK TAŞIDIR'
Kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddetin önlenmesinin önemli bir konu olduğunu kaydeden Mehmet Selim Yiğit, verilen eğitimde kadının bilinçlendirildiğini söyledi. Yiğit, herhangi bir olumsuzluk durumunda kadınların yardım isteyebilecekleri yerler hakkında bilgi verildiğini de belirterek, şunları söyledi:
"Kadınlar ailenin mihenk taşıdır, aile de toplumun mihenk taşıdır. Biz burada kadına yönelik şiddetin nedenleri, sonuçları, kadına ve çocuklara etkileri, kadınların bu konuda yapabilecekleri, aynı zamanda aile içi iletişimin geliştirilmesi ve bu şekilde şiddetin önüne geçilmesi konusunda çalışmalar yapıyoruz. Kadınların kendi haklarının farkına varması, yapabilecekleri, başvurabilecekleri, destek alabilecekleri, yardım alabilecekleri kurumlar, konular üzerinde durmaya çalışıyoruz. Tabi kadın şiddetinin son zamanlarda çoğalması, çoğalmış gibi görünmesi üzücü. Özellikle ölümle sonuçlanan vakalara çok sık rastlıyoruz. Bunların olmamasını temenni ediyoruz ve bu konu da böyle çalışma yapıyoruz ki, bunların önüne geçelim."
"EN ÖNEMLİSİ 'BEN' DİLİNİ ÖĞRENİYORUM"
Eğitime katılan Zuhal Bilgiç de kadına yönelik şiddet ve sonucunda ölümlerin artmaya başladığını anlatarak, "Bizim burada öğrendiğimiz en önemli şey bana göre 'ben' dilini kullanmak. Aile içinde suçlayıcı dil 'sen' dilidir ama biz burada 'ben' dilini öğreniyoruz. 'Sen eve para getirmedin' değil, sen az kazandığın için ben daha zor yaşıyorum. Sen az kazanmıyorsun, ben zor yaşıyorum. Burada 'ben' dilinde karşıdakini suçlamıyorsun, aslında kendi rahatsızlığını dile getiriyorsun. Kendi rahatsızlığını dile getirince de karşıdaki insan seni üzdüğünü anlıyor ve buna karşılık o da bir şeyler yapmaya çalışıyor. Ben burada en önemli olan 'ben' dilini öğrendim. Bütün insanlar 'sen' dili yerine, suçlayıcı dil yerine 'ben' dilini kullanırlarsa kesinlikle bu toplumdaki cinayetlerin, kavgaların, yaralamaların her şeyin önüne geçilebileceğine inanıyorum" dedi.
Suzan Acar isimli katılımcı da, "Bir çok kişi şiddete maruz kaldıktan sonra nereye gitmesi gerektiğini hala bilmiyor. Yani ya bunu susuyor, yada mesela bir defa gittikten sonra bir müdahale olmadığı zaman vazgeçiyor, ama biz burada aslında basamaklarını öğreniyoruz, öğrendiğimiz zaman da bunu yavaş yavaş inşallah engelleyeceğiz" dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Midyat Belediye Pesoneli, Polislerin 10 Nisan gününü pasta keserek kutladı
Midyat Müftüsü Dr. Mehmet Tahir Pekim, Mübarek Ramazan ayının önemi ile ilgili açıklama yaptı...
Midyat Belediye Başkanı Veysi Şahin, Kadim Şehrin Efsane Kuyusu Çala Haklo Turizme Kazandırılacak...
Midyat Belediye Başkanı Veysi Şahin’den ‘Birlikte başardık Midyat’ hizmet tanıtımı..




- 11:15 - Kadim Şehrin Efsane Kuyusu Çala Haklo Turizme Kazandırılacak...
- 11:04 - İhbara gelen polislere Belediye Personelinden sürpriz kutlama
- 10:38 - Midyat Müftüsü Pekim'den Ramazan ayı açıklaması
- 08:16 - Midyat'ta şehit 117 polisin anısına 'Daha Yeşil Bir Midyat İçin' fidan dikildi
- 09:01 - Midyat Lisesi’ne eski adının verilmesi için müracaat edildi
- 08:49 - Ak Partili Miroğlu, 104 Emekli Amiralin Bildirisiyle İlgili Açıklama Yaptı
- 11:06 - Midyat Belediye Başkanı Veysi Şahin’den ‘Birlikte başardık Midyat’ hizmet tanıtımı..
- 22:47 - Artuklu Üniviversitesi Rektörü Özcoşar, Midyat'ta fakülte temelinin atılması hakkında konuştu
- 22:41 - DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Midyat’ta halkın nabzını tuttu, esnafları dinledi...
- 16:57 - Midyat için güzel gelişme daha !
- 08:09 - Terör Şehidi Mazlum Gözenoğlu, Dualarla Anıldı, Hayrına Bin Kişilik Mevlit Yemeği Verildi
- 11:47 - Şehit Aileleri Derneği Başkanlığı'na Mehmet Mekan Taş Seçildi
- 08:50 - Midyat'ta, Öğrenciler Ve Polislerden Hayatı Önceleyen Anlamlı Etkinlik
- 16:45 - Ömerli Esnafının, 10 Yıllık Hayali Olan Sanayi Sitesi İçin Çalışmalara Başlandı
- 09:59 - Türkiye Ve Suriyeli Gençlerden 'Her Fotoğraf Bir Hikaye' Sergisi
Tel : 0542 250 01 91 / SizinMedya.Com / Midyat / Mardin | Haber Yazılımı: CM Bilişim